Foto: AP/Scanpix
Tā sauktajā "Luhanskas Tautas Republikā" (LTR), lai cīnītos ar "spiegiem un diversantiem", tiek veidota Valsts drošības komiteja (VDK) un pretizlūkošanas pārvalde "SMERŠ", par pašpasludinātās republikas vadītāja Valērija Bolotova paziņoto vēsta "Korrespondent.net".

Par šo no Padomju Savienības pārņemto represīvo struktūru veidošanu Bolotvs paziņojis preses konferencē ceturtdien.

"Sākam formēt republikas VDK, kuras viena no apakšvienībām būs "SMERŠ". Tā funkcija – cīņa ar spiegiem un diversantiem LTR teritorijā. Cīņa ar spiegiem būs stingra un ātra," paziņoja Bolotovs, kura vadīto "republiku" Ukrainas Ģenerālprokuratūra ir pasludinājusi par teroristisku organizāciju.

VDK bija PSRS drošības aģentūra, kas tautā saukta arī par Čeku. Par tās mantinieci tiek uzskatīts pašreizējais Krievijas Federālais drošības dienests (FDD). Savukārt "SMERŠ" bija PSRS diktatora Josifa Staļina laikā radīta pretizlūkošanas organizācija, kuras nosaukums atvasināts no saukļa "smerķ špionam" (nāvi spiegiem).

Kādā prokrievisko separātistu izplatītā videoierakstā redzams, kā LTR pretizlūkošanas vadītājs Vladimirs Gromovs paziņo, ka ir nolemts izveidot "SMERŠ" vienību. Propagandas stila runā Gromovs norāda, ka Kijevas "huntas" "okupanti", kurus finansē ASV, grauj pilsētas, laupa un nogalina.

Gromovs norāda, ka separātistu armijas galvenais saukli ir "ne soli atpakaļ". Ar tādu saukli Otrā pasaules kara laikā Staļins attaisnoja to karavīru nogalināšanu, kas kaujas laukā mēģināja atkāpties.

"Ienaidniekus gūstā neņemt," turpina Gromovs. "Iznīcināt okupantus kā trakus suņus, ne piliena līdzjūtības, ne piliena nožēlas pret ienaidnieku," uzrunā aicina prokrieviskais separātists.

Vēstīts, ka Ukrainas austrumu reģionos notiek sīvas kaujas. Drošības spēki pretterorisma operācijas ietvaros cīnās ar prokrieviskajiem kaujiniekiem, kuri reģionā darbojas jau no aprīļa. Situācija ievērojami saasinājusies pēdējās nedēļās, mediji ziņo, ka kaujiniekiem ierodas papildspēki no Krievijas. Tāpat tiek uzskatīts, ka nemierus finansē un organizē Kremlis.

Ukrainas varas iestādes cenšas nostiprināt un atgūt kontroli pār robežu, lai novērstu kaujinieku un bruņojuma brīvu plūsmu no Krievijas.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!