Foto: AP/Scanpix/LETA

Ukrainas prezidenta biroja vadītājs Andrijs Jermaks nosaucis septiņas valstis, kas jau piekritušas kļūt par Ukrainas drošības garantētājām, un paudis cerību, ka tām pievienosies arī Ķīna.

Šīs valstis ir ASV, Lielbritānija, Francija, Vācija, Turcija, Polija un Itālija, atklāja Jermaks, piebilstot, ka arī citas valstis ir paudušas gatavību kļūt par Ukrainas drošības garantētājām.

"Katrai valstij ir sava vēsture un sava politika. Šodien mēs varam teikt, ka mēs starp garantiem vēlētos redzēt gan Ķīnu, gan Indiju un, iespējams, arī citas valstis. Bet tas ir atkarīgs no šo valstu nostājas. Pagaidām no Ķīnas publiski nav dzirdēts par gatavību šādai sarunai. Kontakti, protams, ir," sacīja Jermaks.

Jermaks sagaida, ka, iespējams, tad, kad parādīsies dokumenta projekts par drošības garantijām, Ķīna varētu tam pievienoties.

"Ķīna ir nopietns spēlētājs starptautiskajā arēnā, ar to mums ir lielākais tirdzniecības apgrozījums, un domāju, ka tas būtu svarīgi gan Ķīnai, gan Ukrainai," viņš piebilda.

Ukrainas prezidents Volodimirs Zelenskis 16. aprīlī pavēstīja, ka nākotnē dokuments par Krievijas pret Ukrainu uzsāktā kara beigām varētu sastāvēt no divām daļām – līguma par drošības garantijām Ukrainai un atsevišķa divpusējā līguma starp Ukrainu un Krieviju.

Pēdējās sarunas klātienē starp Ukrainas un Krievijas delegācijām notika 29. martā Stambulā. Ukrainas delegācija izteica vairākus priekšlikumus kara izbeigšanai, tostarp starptautiska līguma parakstīšanu par drošības garantijām Ukrainai.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!