Septiņas Eiropas Savienības (ES) dalībvalstis, tostarp Lietuva, pirmdien nosūtīja ES prezidējošajai valstij Īrijai vēstuli ar lūgumu bloka topošajā konstitūcijā iekļaut atsauci uz Eiropas kristīgajām saknēm.
Pārskatīt šo strīdīgo jautājumu ES lūguši Lietuvas, Itālijas, Polijas, Maltas, Portugāles, Čehijas un Slovākijas ārlietu ministri.

"Mēs ierosinām turpināt apsvērt iespēju iekļaut [ES konstitūcijas] preambulas tekstā atsauci uz Eiropas kristīgajām saknēm," vēstulē raksta ārlietu ministri no valstīm, kurās lielākā daļa iedzīvotāju ir katoļi.

Šī vēstule nosūtīta pirms diskusijām, kurās ES dalībvalstu ārlietu ministriem būs jāvienojas par strīdīgajiem jautājumiem, kuru dēļ decembrī neizdevās panākt vienošanos par ES konstitūcijas galīgo variantu.

Pret kristietības pieminēšanu ES konstitūcijā iebilst tādas sekulāras valstis kā Francija un Beļģija, vairākas bloka dalībvalstis, kurās lielākā daļa iedzīvotāju ir protestanti, kā arī ES kandidātvalsts Turcija, kurā vairākums iedzīvotāju ir musulmaņi.

Taču septiņu minēto valstu ministri uzsver, ka ES konstitūcijas tekstā nedrīkst nepieminēt divus gadu tūkstošus ilgo kristietības ietekmi uz Eiropas kultūru un vērtībām.

"Mēs lūdzam izdarīt šo grozījumu, lai tiktu atzīta vēsturiskā patiesība," vēstulē raksta ārlietu ministri.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!