Opozicionāra Alekseja Navaļnija Korupcijas apkarošanas fonds (FBK) savā jaunākajā pētījumā apgalvo, ka vienu no nabadzīgākajiem Krievijas reģioniem Karačaju-Čerkesiju jau ilgstoši burtiski izlaupa daži klani un vien pāris desmiti savstarpēji saistītu cilvēku – pārsvarā ierēdņi.

FBK uzmanību piesaistīja aptuveni 2000 kvadrātmetru plaša pils Ziemeļkaukāzā esošās nelielās republikas galvaspilsētā Čerkeskā. Pils ar savu vērienu vairāk iederētos bagātajā Piemaskavā.

FBK lēš, ka, neskaitot zemes vērtību, tādas mājas cena ir aptuveni miljards rubļu (13 miljoni eiro). Vidējā alga reģionā ir 24 600 rubļu (329 eiro), bet augstākās amatpersonas mēnešalga 74 tūkstoši rubļu (990 eiro).

Kā atklāj dokumenti, reģistros pils norādīta kā "ēka atpūtai/atveseļošanās komplekss" vien 310 kvadrātmetru platībā, bet tās īpašnieks – vēl 18 gadu vecumu nesasniedzis jaunietis Ansars Kaitovs. Par spīti mazajam vecumam, Čerkeskā viņš ir labi zināms, jo pārstāv ietekmīgo Kaitovu klanu un ir bijušā republikas prezidenta mazdēls. Kādā video skolnieks esot redzams savā izlaidumā braucam "Mercedes Benz" automašīnā un šaujam gaisā no triecienšautenes.

FBK norāda, ka Kaitovu klans kopā ar Arašukovu klanu, kuru uzvārds jau izskanēja saistībā ar janvārī aizdomās par slepkavību pasūtīšanu Krievijas parlamentā aizturēto senatoru Raufu Arašutovu, ir galvenie Karačajas-Čerkesijas pārvaldītāji un izlaupītāji.

Augstāk minētā jaunieša tēvs un patiesais mājas īpašnieks ir Alijs Kaitovs – bijušā republikas prezidenta Mustafas Batdijeva znots. Kaitovs reģionā ir ļoti ietekmīgs cilvēks, bijis deputāts un, iespējams, jau būtu augstākos amatos, pieļauj Navaļnijs – , ja vien 2004. gadā bērnu ballītes laikā strīdā par biznesu viņš nebūtu nogalinājis septiņus cilvēkus, tostarp arī citu deputātu.

Septiņi nogalinātie. Navalny.com

Tolaik nogalināto tuvinieki sarīkoja masveida mītiņus un pat ieņēma republikas administrācijas ēku. Iestādi nemiernieki pameta tikai tad, kad Maskava apsolīja, ka ietekmīgais un republikas prezidentam tuvais slepkava tiks tiesāts.

Tiesa gan izrādījās neparasti labvēlīga slepkavam – par septiņu cilvēku nogalināšanu Kaitovam piesprieda 17 gadu ieslodzījumu. Cietumā viņam tikusi izveidota speciāla plašāka kamera, viņš brīvi varējis pieņemt viesus un arī pats pamest cietumu, un atgriezties tajā pēc vēlēšanās, ziņoja vietējie mediji. Galu galā Kaitovs pavisam atbrīvots jau mazāk nekā pēc desmit gadiem.

FBK pētījumā demonstrē shēmu, kā savstarpēji saistīti Kaitovu ģimenes locekļi un kādus amatus tie ieņem, lai paskaidrotu, kā pēc atgriešanās no cietuma Alijs Kaitovs varēja turpināt greznu dzīvi.

Navalny.com

Kaitova tēvs – Zaurs Kaitovs – atbildēja par republikas mežsaimniecību, bet viņa brālis – Magomeds – tika saukts par Ziemeļkaukāza "enerģētikas karali" – viņš vadīja Kaukāza energokompāniju, caur dažādām starpniekkompānijām piesavinoties daļu iedzīvotāju samaksātās naudas par elektrību. To publiski atzina pats Krievijas prezidents Vladimirs Putins.

Magomeds Kaitovs 2013. gadā tika arestēts un apsūdzēts par četru miljardu rubļu nolaupīšanu, taču, cik ilgi un vai viņš pavadījis ieslodzījumā, nav zināms, jo vīra aktivitātes liecina, ka viņš ir uz brīvām kājām, norāda FBK.

Taču paša Putina vārdiskā vēršanās pret korupcionāru klanu, kā izrādās, viņu turību nav ietekmējusi. Piemēram, Magomeda vecākā meita Džamilja Kaitova braukā ar "Bentley" un tiekas ar Putina draugiem uzņēmējiem Rotenbergiem, bet ceļojumos dodas ar privāto lidmašīnu.

Džamilja Kaitova. Navalny.com

Savukārt slepkavas Alija Kaitova brālis Ahmats Kaitovs iekārtojies valsts darbā. Viņš vada republikas ceļu būves uzņēmumu "Karačaevočerkesavtodor" un vienlaicīgi ir arī deputāts, kurš savai sievai Madinei dāvinājis "Bentley".

Savukārt sievas Madines tēvs ir Alberts Karabaševs – bijušais Karačajas-Čerkesijas policijas priekšnieks un republikas iekšlietu ministra vietnieks.

Septiņu cilvēku slepkava Alija Kaitovs pēc iznākšanas no cietuma sev iegādājies "Bentley", ko vēlāk atdevis savam 19 gadus vecajam dēlam, pats sev vietā 2017. gadā nopērkot "Bentley Bentaiga" auto, apgalvo FBK. Tā nebūt nav vienīgā Alija Kaitova luksusa automašīna, norāda pētnieki.

Kaitova auto. Navalny.com

Turklāt tūlīt pēc atbrīvošanas Kaitovs iekārtojies darbā kompānijā, kas pārvalda Čerkeskas elektrotīklus

Ko par šādu korupciju savā reģionā saka pašreizējais republikas prezidents Rašids Temrezovs, jautā FBK, tūlīt pat atbildot, ka viņš ir Alijas Kaitova bijušais padotais, kurš, kā savulaik rakstījuši mediji, bijis kopā ar Kaitovu septiņu cilvēku slepkavības vietā.

Temrezova oficiālā alga ir 74 tūkstoši rubļu mēnesī, taču uz viņa rokas pamanīti pulksteņi četru miljonu rubļu (53 tūkstoši eiro) vērtībā par vienību, lēš FBK.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!