Foto: AP/Scanpix/LETA

Serbi Kosovas ziemeļos ceturtdien nojaukuši barikādes uz ceļa pie lielākā robežas šķērsošanas punkta uz Serbijas un Kosovas robežas, ziņo mediji.

Serbijas prezidents Aleksandrs Vučičs trešdienas vakarā paziņoja, ka serbi ceturtdien sāks novākt savas uzslietās barikādes Kosovas ziemeļos. Taču Vučičs piebilda, ka neuzticība saglabājas.

Kosovas policija apstiprināja, ka robežas šķērsošanas punkts ir atkal atvērts.

Pastāv cerība, ka barikāžu nojaukšana varētu mazināt spriedzi reģionā.

Serbija faktiski zaudēja kontroli pār galvenokārt albāņu apdzīvoto Kosovu 1999.gadā pēc NATO militārās iejaukšanās Kosovas konfliktā, bet 2008.gadā Priština vienpusējā kārtā pasludināja neatkarību no Serbijas. Tomēr Belgrada bijušo provinci joprojām uzskata par savas teritorijas sastāvdaļu.

Aptuveni 50 000 serbu, kas dzīvo Kosovas ziemeļos, atsakās atzīt Kosovas neatkarību un Prištinas valdību. Viņus atbalsta daudzi Serbijas serbi un Serbijas valdība.

Jau tā saspringtā situācija reģionā saasinājās 10.decembrī, kad serbi Kosovas ziemeļos aizbarikādēja ceļus, protestējot pret kāda bijušā Kosovas serbu policista aizturēšanu aizdomās par uzbrukumu Kosovas policistam protesta laikā. Serbu protestētāji nobloķēja piekļuvi diviem robežas šķērsošanas punktiem.

Kosovas ziemeļos pēdējās nedēļās notikuši uzbrukumi arī policistiem, žurnālistiem, amatpersonām un starptautiskajiem miera uzturētājiem.

Serbija šonedēļ izsludināja armijā augstāko kaujas gatavības līmeni.

Eiropas Savienība (ES) un ASV trešdien aicināja Serbiju un Kosovu spert tūlītējus soļus, lai mazinātu spriedzi Kosovas ziemeļos.

Šorīt situācija Kosovas ziemeļos bija mierīga un bija redzamas NATO vadīto Kosovas miera uzturēšanas spēku (KFOR) un ES misijas "Eulex" patruļas, ziņoja aģentūra AFP.

AFP korespondents ziņoja, ka divas kravas mašīnas, kas tika izmantotas tilta nobloķēšanai Mitrovicā, naktī aizdegušās.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!