Foto: AP/Scanpix/LETA

Serbijas amatpersonas un politiķi nosodījuši Melnkalnes valdības lēmumu aizliegt svinības par godu Serbijas un Melnkalnes apvienošanas simtgadei, ziņo portāls "Balkan Insight".

Serbijas prezidents Aleksandars Vučičs norādīja, ka neizprot šo lēmumu, sakot, ka tas liedz Melnkalnes iedzīvotājiem domāt savādāk un savādāk skatīties uz vēstures notikumiem. Tāpat lēmumu nosodīja arī Serbijas aizsardzības ministrs Aleksandars Vulins, kurš teica, ka grūti izskaidrot to, ka Melnkalnes politiķi "tik slikti izsakās par Serbiju un Serbijas iedzīvotājiem, kas veido trešdaļu no Melnkalnes populācijas".

Prokrieviskā "Serbijas tautas partija", kas ir daļa no Serbijas valdībā esošās koalīcijas, savā paziņojumā arī pauda neapmierinātību ar Melnkalnes lēmumu. Paziņojumā teikts, ka Serbijai jāpieprasa, lai Melnkalne pārstāj aizliegt serbiem atzīmēt gadadienu, vēsta portāls.

Tuvojoties Pirmā pasaules kara noslēgumam, 1918. gadā īpaša asambleja Podgoricā pieņēma lēmumu, ka Melnkalnes karaliste ir jāapvieno ar Serbijas karalisti. Vēlāk sekoja Dienvidslāvijas izveidošana. 2006. gadā, pēc neatkarības referenduma, Melnkalne atdalījās no Serbijas.

Melnkalnes valdība norāda, ka Podgoricas asambleja noveda pie Melnkalnes valsts pazušanas un nosodīja plānotās svinības, kas saistītas ar apvienošanas simtgadi.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!