Tūkstošiem serbu Belgradā un Kosovā ceturtdien protestēja pret Lielbritānijas Ārlietu ministrijas politiskā direktora Džona Sojersa izteikumiem, ka Kosovas turpmāko statusu noteiks albāņu vairākums, kas vēlas neatkarību.
Demonstrācijas notika Serbijas galvaspilsētā, kā arī tajās Kosovas pilsētās, kurās vairākums iedzīvotāju ir serbi, - Kosovska Mitrovicā un Gračaņicā. Protesta akciju dalībnieki turēja plakātus ar uzrakstu "Neatkarīga Kosova - koncentrācijas nometne serbiem!".

Simtiem serbu, kas bija pulcējušies pie Lielbritānijas vēstniecības Belgradā, skandēja aicinājumu "Paceliet balsi, lai aizstāvētu Kosovu!".

Serbu nevalstisko organizāciju rīkotās demonstrācijas ir reakcija uz Sojersa nesenajiem izteikumiem, ka "Kosovas nākotni noteiks risinājums, kas atbildīs Kosovas tautas vairākuma vēlmēm".

Šos vārdus britu diplomāts pirmdien sacīja Prištinā sakarā ar šomēnes gaidāmajām pirmajām tiešajām sarunām starp Kosovas albāņu līderiem un Serbijas valdību, kas notiks ANO virsvadībā.

Līdzīgu viedokli augstais britu diplomāts otrdien pauda medijiem Belgradā. Pēc viņam vārdiem, Kosovas turpmākajam statusam jābūt tādam, "lai to varētu pieņemt lielum lielais vairākums, [..] un ir zināms, ka Kosovas tautas vairākums vēlas neatkarību".

Kaut arī juridiski Kosova joprojām ir Serbijas daļa, kopš serbu spēku padzīšanas 1999.gadā tā atrodas ANO pārvaldē.

Kosovas albāņi, kas veido 90% no Kosovas diviem miljoniem iedzīvotāju, vēlas neatkarību, bet serbu valdība Belgradā mēģina paturēt provinci savā pārvaldē.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!