Foto: AFP/Scanpix/LETA
Serbijā piektdien ceturto dienu pēc kārtas notika protesti pret valdības lēmumu atjaunot koronavīrusa pandēmijas dēļ ieviestos ierobežojumus.

Varas iestādes nosodīja tūkstošiem cilvēku iziešanu demonstrācijās un paziņoja, ka pēdējā diennaktī ir dramatiski pieaudzis Covid-19 izraisīto nāves gadījumu un inficēšanās gadījumu skaits.

Vismaz 70 cilvēki tika aizturēti, kad vardarbīgu demonstrantu grupa iesaistījās sadursmēs ar policiju pie parlamenta ēkas, kā arī uzbruka reportieriem un citiem cilvēkiem, kas filmēja notikuma vietā.

Jauniešu grupa, skandējot patriotiskus saukļus, ielauzās parlamentā pa neaizsargātajām parādes durvīm, bet ēkā dislocētie policisti izdzina iebrucējus ārā un izveidoja kordonu ap nelielu platformu ēkas priekšā. Vardarbīgie uzbrucēji pēc tam pusstundu apmētāja policistus pie parlamenta ar pudelēm, signālraķetēm, akmeņiem un pat betona gabaliem.

Serbijas premjerministre Ana Brnabiča piektdien paziņoja, ka valstī pēdējo 24 stundu laikā ir reģistrēti 18 jauni Covid-19 izraisīti nāves gadījumi, kas ir jauns vienas dienas rekords, un 386 jauni inficēšanās gadījumi.

Viņa to raksturoja kā "dramatisku pieaugumu", kā arī nosodīja kā ''bezatbildīgus" Belgradā un citās pilsētās notikušos protestus.

"Runājot par demonstrācijām, pašlaik nav bezatbildīgākas rīcības," sacīja Brnabiča. "Mēs redzēsim protestu rezultātus trīs vai četru dienu laikā," viņa piebilda, aicinot cilvēkus ievērot pasākumus jaunā koronavīrusa izplatības ierobežošanai.

Prezidents Aleksandars Vučičs nosodīja demonstrantus, kuri bija bloķējuši galveno ceļu uz valsts otro lielāko pilsētu Novisadu, un nosauca viņu rīcību par "tīru terorismu".

"Mēs esam šajā situācijā to bezatbildības dēļ, kuri aicina cilvēkus būt ielās. Es lūdzu cilvēkus neprotestēt, jo viņiem beigās būs jāmeklē mediķu palīdzība," sacīja prezidents.

Jau ziņots, ka dažas stundas pēc tam, kad Vučičs otrdien paziņoja par nodomu nedēļas nogalē ieviest komandantstundu, lai iegrožotu jauno Covid-19 infekcijas uzliesmojumu, Belgradas ielās izgāja tūkstošiem cilvēku.

Lai gan pēc vardarbīgajām sadursmēm Vučičs piekāpās un ceturtdien valdība oficiāli atteicās no komandantstundas ieviešanas, protesti turpinās par spīti varasiestāžu lēmumam aizliegt pulcēties vienviet vairāk nekā desmit cilvēkiem.

Valdība arī nolēmusi Belgradā saīsināt veikalu, bāru un citu uzņēmumu darbalaiku.

Sašutušie protestētāji tā dēvētā infekcijas otrā viļņa izraisīšanā vaino pašu Vučiču, kurš priekšlaicīgi atcēlis sākotnējos ierobežojumus pirms jūnijā notikušajām vēlēšanām.

Opozīcija vēlēšanas boikotēja, un pārliecinošu uzvaru tajās guva prezidenta pārstāvētā Serbijas Progresīvā partija (SNS), kas ieguva 188 no 250 deputātu vietām.

Taču pēdējo divu nedēļu laikā atkal sācis strauji pieaugt no jauna konstatēto inficēšanās gadījumu skaits. Pieaudzis arī Covid-19 izraisīto nāves gadījumu skaits.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!