Foto: EPA/Scanpix/LETA

Sestdien notikušajās militārajās mācībās valsts rietumos Serbija atrādījusi savā īpašumā esošos krievu iznīcinātājus, helikopterus un tankus, kā arī Ķīnas ražotus bezpilota lidaparātus jeb dronus, raksta portāls "South China Morning Post".

Militārās mācības apmeklēja arī Serbijas prezidents Aleksandars Vučičš. "Mēs stiprinām savu armiju, lai atturētu jebkuru agresoru, un mums nav nodoma rīkot nekādus (..) konfliktus," pēc mācībām žurnālistiem sacīja Vučičs.

Aizvadīto gadu laikā Serbija palielinājusi savus aizsardzības izdevumus. Rietumbalkānu valsts militārais budžets 2020. un 2019. gadā pieauga līdz aptuveni 1,14 miljardiem ASV dolāru - par 43% vairāk nekā 2018. gadā. Šā gada militārie izdevumi veidoja aptuveni 2,4% no iekšzemes kopprodukta.

Šajās mācībās Serbija pirmoreiz demonstrēja Ķīnas ražotos dronus "CH-92A" (attēlā). Jūnijā Serbija ieguva sešus šī modeļa bezpilota lidaparātus.

Sestdienas mācībās Serbija izmantoja 40 lidaparātus, aptuveni 150 transportlīdzekļus, tostarp tankus. Tāpat iesaistīti bijuši ap 2800 karavīru.

Belgrada pēdējos gados iepirkusi bruņojumu no Krievijas - "MiG-29" iznīcinātājus, "Mi-35" helikopterus un arī "Pantsir" pretgaisa aizsardzības sistēmas.

Serbija ir Eiropas Savienības kandidātvalsts, kura 2006. gadā pasludināja militāro neitralitāti. Valsts ir pievienojusies NATO "Partnerattiecības mieram" programmai, taču tā nav paudusi vēlmi pievienoties militārajai aliansei.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!