Foto: EPA/Scanpix/LETA

Serbija paudusi savu neapmierinātību ar Izraēlas-Kosovas diplomātisko saišu nodibināšanu, kas draud ietekmēt Izraēlas un Serbijas turpmākās savstarpējās attiecības, ziņo "Euronews".

Saskaņā ar pirmdien panākto vienošanos, Kosova būs tikai trešā valsts, kuras vēstniecība atradīsies Jeruzālemē. Pārējo valstu vēstniecības Izraēlā atrodas Telavivā.

Belgrada neatzīst Kosovas neatkarību un Serbijas prezidents Aleksandrs Vučičs pirmdien izteica brīdinājumu, ka šāda vienošanās ar Izraēlu var kaitēt valstu savstarpējām attiecībām.

"Pēdējos pāris gadus mēs esam nopietni strādājuši pie attiecību veidošanas ar Izraēlu un mēs neesam apmierināti", valsts televīzijai paziņoja Serbijas ārlietu ministrs Nikola Selakovičs. "Kosovas atzīšana neapstrīdami ietekmēs Serbijas un Izraēlas attiecības," atzina ministrs.

Serbija faktiski zaudēja kontroli pār Kosovu 1999. gadā, kad NATO iesaistījās militārajā konfliktā, lai pārtrauktu etnisko albāņu nogalināšanu un izraidīšanu no provinces.

2008. gada 17. februārī Kosova pasludināja neatkarību. Tā paša gada oktobrī pēc Serbijas lūguma ANO Ģenerālā asambleja lika Starptautiskajai Tiesai izskatīt jautājumu par to, vai Kosovas neatkarības pasludināšana bija likumīga.

2010. gadā Starptautiskā Tiesa paziņoja, ka, pasludinot neatkarību, Kosova nav pārkāpusi starptautiskās tiesības. Šobrīd Kosovu ir atzinušas vairāk nekā 100 valstis. Serbija, Krievija, kā arī piecas Eiropas Savienības dalībvalstis, tostarp Spānija, Kosovu nav atzinušas.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!