Foto: AP/Scanpix/LETA

Serbija nolēmusi nepiedalīties armijas manevros Baltkrievijā kopā ar Baltkrievijas un Krievijas bruņotajiem spēkiem, pakļaujoties Eiropas Savienības spiedienam (ES), trešdien pavēstīja Serbijas aizsardzības ministrs Aleksandrs Vulins (attēlā).

Bija plānots, ka Serbija ceturtdien, 10. septembrī, kopā ar Baltkrievijas un Krievijas karavīriem piedalīsies manevros "Slāvu brālība 2020", vēsta Krievijas ziņu aģentūra TASS.

"Mums pieprasa, kā cenu minot mūsu Eiropas nākotni, atteikties no plānotajām militārajām mācībām ar Baltkrieviju," sacīja Vulins.

"Pret Serbiju, kas ir militāri neitrāla valsts, tika vērsts milzīgs un nepelnīts spiediens no ES puses", un tā nākamos sešus mēnešus atliks militārās mācības ar visiem partneriem, viņš piebilda.

Serbija un Baltkrievija uztur draudzīgas attiecības, bet pērn decembrī vizītē Belgradā tika uzņemts Baltkrievijas prezidents Aleksandrs Lukašenko.

Serbija arī vēlas pievienoties ES, un pagājušajā mēnesī atzinīgu Rietumu vēstnieku novērtējumu izpelnījās Belgradas lēmums atbalstīt ES paziņojumu, kurā par apstrīdētajām Baltkrievijas prezidenta vēlēšanām bija norādīts, ka tās nav bijušas brīvas un godīgas.

Manevri Baltkrievijā notiks no 10. līdz 15. septembrim.

Baltkrievijā joprojām nerimst protesti pret 9. augustā notikušo prezidenta vēlēšanu viltošanu.

Saskaņā ar oficiālajiem rezultātiem Lukašenko, kas ir pie varas kopš 1994. gada, ieguvis 80,1% balsu, bet opozīcijas kandidāte Svetlana Tihanovska – 10,1%, taču opozīcija uzskata, ka vēlēšanu rezultāti ir viltoti un vēlēšanās pārliecinoši uzvarējusi Tihanovska.

Arī ES vēlēšanu rezultātus neatzīst.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!