Foto: AFP/Scanpix
Serbijā svētdien notiek prezidenta un parlamenta vēlēšanas.

Prezidenta vēlēšanās ir 12 kandidāti, un sabiedriskās domas aptaujas liecina, ka otrajā kārtā iekļūs līdzšinējais prezidents Boriss Tadičs, kurš ir valdošās centriskās Demokrātiskās partijas līderis, un opozīcijā esošās labējās populistiski nacionālistiskās Serbijas Progresīvās partijas vadītājs Tomislavs Nikoličs. Gan Tadičs, gan Nikoličs varētu saņemt 25% līdz 35% balsu.

Trešajā vietā ar 10% līdz 15% balsu varētu palikt pirmais vicepremjers un iekšlietu ministrs, Serbijas Sociālistiskās partijas līderis Ivica Dačičs, rāda aptaujas.

Pēc aptauju datiem, uz vairāk nekā 5% balsu var cerēt opozīcijā esošās kreisi centriskās Liberāldemokrātiskās partijas līderis Čedomirs Jovanovičs, opozīcijā esošās labēji centriskās Serbijas Demokrātiskās partijas vadītājs, bijušais Dienvidslāvijas prezidents un kādreizējais Serbijas premjerministrs Vojislavs Koštunica un neatkarīgais kandidāts veselības ministrs Zorans Stankovičs.

Tadičs 5.aprīlī atkāpās no amata, lai pirmstermiņa prezidenta vēlēšanas varētu rīkot vienlaikus ar parlamenta vēlēšanām. Politikas analītiķi norāda, ka šāds Tadiča lēmums palīdzēs gūt balsis vēlēšanās viņa vadītajai Demokrātiskajai partijai. 54 gadus vecais Tadičs ir Serbijas prezidents kopš 2004.gada. Viņa līdzšinējais piecu gadu amata termiņš beigtos nākamā gada februārī.

Parlamenta vēlēšanās uz 250 deputātu vietām kandidē 18 saraksti. Sabiedriskās domas aptaujas liecina, ka visvairāk - apmēram trešdaļu - balsu varētu iegūt Nikoliča vadītā Serbijas Progresīvā partija, otrā vieta ar 25% līdz 30% balsu paredzama Tadiča Demokrātiskajai partijai, bet trešā vieta - Dačiča Serbijas Sociālistiskajai partijai, kas varētu saņemt ap 10% balsu. Uz 5% līdz 10% balsu var cerēt arī Jovanoviča Liberāldemokrātiskā partija, Koštunicas Serbijas Demokrātiskā partija un galēji labējā nacionālistiskā Serbijas Radikālā partija, kuras līderi Vojislavu Šešeļu tiesā ANO bijušās Dienvidslāvijas kara noziegumu tribunāls.

Parlamenta pilnvaru termiņš ir četri gadi.

Svētdien Serbijā notiek ne tikai prezidenta un parlamenta, bet arī reģionālās un pašvaldību vēlēšanas.

Balsstiesības ir vairāk nekā sešarpus miljoniem Serbijas pilsoņu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!