Foto: Reuters/Scanpix/LETA

Serbija ir piešķīrusi pilsonību bijušajai Taizemes premjerministrei Jinglukai Šinavatrai, kura tika gāzta pirms valsts apvērsuma 2014.gadā un vēlāk aizbēga no valsts, lai izvairītos no cietumsoda, ceturtdien ziņoja Serbijas mediji.

Jingluka Šinavatra nemanāmi atstāja Taizemi 2017.gada augustā, kad valsti vēl pārvaldīja hunta. Tas notika dažas nedēļas pirms tam, kad viņai aizmuguriski tika piespriests piecu gadu cietumsods par nolaidību saistībā ar izšķērdīgu rīsa audzētāju subsīdiju plānu.

Ekspremjere un viņas atbalstītāji uzstāj, ka šī prāva bija huntas vadītas raganu medības ar mērķi izskaust viņas ģimenes politisko ietekmi. Serbijas žurnāls "Nedeljnik" ceturtdien publicēja ar 27.jūniju datēta valdības dokumenta fotoattēlu, kurā teikts, ka Jingluka Šinavatra ir "ieguvusi Serbijas pilsonību". Zem šī dokumenta ir Serbijas premjerministres Anas Brnabičas paraksts.

Serbijas valdības preses sekretāre vēl nav atbildējusi uz lūgumu komentēt šo ziņu. Medijiem arī neizdevās sazināties ar Taizemes ekspremjeres oficiālu pārstāvi. Jinglukas brālis ir miljardieris un bijušais Taizemes premjerministrs Taksins Šinavatra, kurš tika gāzts valsts apvērsumā 2006.gadā un arī dzīvo trimdā, lai izvairītos no cietumsoda par korupciju. Šinavatru ģimene ir populāra Taizemes trūcīgo iedzīvotāju vidū un rada izaicinājumu vēlēšanās valsts tradicionālajai elitei.

Taksinam pirms dažiem gadiem tika piešķirta Melnkalnes pilsonība. Viņš daudz ceļo, pārsvarā uzturoties Londonā un Dubaijā. Jingluka pēc aizbēgšanas no Taizemes ir redzēta Dubaijā, Honkongā, Japānā un citur. Viņai ar Serbijas pasi būs iespējams apmeklēt bez vīzas vairāk nekā 100 valstis.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!