Foto: EPA/Scanpix/LETA

Serbija un Kosova atrodas uz bīstamas krīzes sliekšņa, pirmdien, 14.novembrī, sacīja Eiropas Savienības (ES) galvenais diplomāts Žuzeps Borels, aicinot abas puses pildīt saistības saskaņā ar ES veicināto Belgradas-Prištinas dialogu, raksta portāls "Euractiv".

"Mēs esam ļoti noraizējušies par situāciju Rietumbalkānos," Borels sacīja pēc ES ārlietu ministru sanāksmes, kurā tika apspriesta situācija reģionā, piebilstot, ka "nevajadzīgā un neproduktīvā spriedze" starp Kosovu un Serbiju "sasniedz ļoti, ļoti bīstamu līmeni" un rada situāciju, kad "mēs esam nelaimīgi nonākuši uz vēl vienas krīzes sliekšņa".

Situācija Kosovas ziemeļos pēdējo nedēļu laikā kļuva nedrošāka, jo serbu kopienas locekļi izstājās no Kosovas institūcijām, tādējādi paužot iebildumus pret valdības prasību, ka visām Kosovas pilsoņiem piederošajām automašīnām jābūt ar Kosovas izdotām numura zīmēm. Serbija pret to iebilst, jo Belgrada joprojām neatzīst Kosovas neatkarību.

Atsaucoties uz kārtējo spriedzi abu valstu starpā, Borels runāja par pēdējo desmit gadu nopietnāko un bīstamāko krīzi un sacīja, ka serbu aiziešana no Kosovas iestādēm ir radījusi vakuumu. "Šajā vakuumā var notikt vissliktākais, tāpēc abām pusēm ir jāparāda lielāka elastība," brīdināja Borels.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!