Foto: AFP/Scanpix/LETA

Serbijas dienvidos bijušajās Kizevakas cinka ieguves raktuvēs pie Raškas pilsētas atklāts masu kaps ar 11 Kosovas albāņu līķiem, kuri, visticamāk, ir no 1998 līdz 1999. gadam notikušā kara upuri, paziņojis prezidents Aleksandrs Vučičs. Viņš uzsvēris, ka Serbija nemēģinot slēpt notikušo.

Vučičs trešdien atklāja, ka kopumā izrakumi un pārbaudes veiktas 21 vietā, par kurām bijusi informācija, ka tajās varētu būt masu kapi. Rezultātā nogalinātu albāņu mirstīgās atliekas atrastas četros no tām.

"Pēdējā [no pārbaudītajām vietām] bija Kizevaka, un tajā atrastas 11 cilvēku mirstīgās atliekas. No viņiem divu DNS tika pārbaudīts, kas atklāja, ka viņi bijuši [Kosovas] albāņi. Un mēs informējām gan albāņu, gan starptautisko sabiedrību, lai viņu ģimenes tiktu informētas," skaidroja Vučičs.

Vučičs arī atklāja, ka Serbija pieprasījusi Kosovas varasiestādēm meklēt nogalinātos Kosovas serbus, bet tās neko lietas labā neesot darījušas.

Kizevakas masu kaps tika atklāts jau pērnajā novembrī. 2013. gadā netālu no Raškas tika atklāts lielāks Kosovas albāņu masu kaps ar 52 cilvēku mirstīgajām atliekām no 1998.-1999. gadu kara. Līdz šim Serbijā masu kapos atrasti kopumā ap 900 nogalināto mirstīgās atliekas, bet pašā valstī līdz šim neviens par viņu nogalināšanu un līķu slēpšanu nav notiesāts.

Kizevakas raktuve:

2014. gadā Hāgas starptautiskais tribunāls bijušajam Serbijas policijas priekšniekam Vlastimiram Dordevičam par Kosovā noslepkavoto albāņu ķermeņu masveidīgu slēpšanu piesprieda 18 gadu cietumsodu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!