Foto: Reuters/Scanpix/LETA

Serbijas prezidents Aleksandars Vučičs izteicies, ka viņa valstij jāpieņem fakts, ka tā zaudējusi kontroli pār Kosovu, raksta aģentūra "Reuters".

“Mums jāpieņem, ka esam pārspēti (..) Mēs zaudējām teritoriju,” prezidents teica uzrunā Kosovai veltītā Serbijas parlamenta sesijā. “Es neizvēlējos turpināt melus un krāpšanu. Esmu teicis visiem: atskaitot slimnīcas un skolas, Kosovā nav [redzamas] Serbijas autoritātes,” turpināja Vučičs.

Aizvadītā gada novembrī Serbijas-Kosovas attiecībās parādījās kārtējais saasinājums – Kosova ieviesa 100% lielus tarifus visām precēm, kuras importētas no Serbijas.Vučičs izteicās, ka Serbija vispirms sagaidīs tarifu atcelšanu un tikai tad centīsies panākt kompromisu, vēsta aģentūra.

Vučičs norādīja, ka Serbijai ir divas opcijas tālāko attiecību risināšanā ar Kosovu. Pirmā – panākt vienošanos un normalizēt attiecības. Otrā – uzturēt iesaldētu konfliktu. Prezidents gan piebilda, ka vienošanās panākšana var prasīt vairākus gadus.

Serbija faktiski zaudēja kontroli pār Kosovu 1999. gadā, kad NATO iesaistījās militārajā konfliktā, lai pārtrauktu etnisko albāņu nogalināšanu un izraidīšanu no provinces.

2008. gada 17. februārī Kosova pasludināja neatkarību. Tā paša gada oktobrī pēc Serbijas lūguma ANO Ģenerālā asambleja lika Starptautiskajai Tiesai izskatīt jautājumu par to, vai Kosovas neatkarības pasludināšana bija likumīga. 2010. gadā Starptautiskā Tiesa paziņoja, ka, pasludinot neatkarību, Kosova nav pārkāpusi starptautiskās tiesības. Šobrīd Kosovu ir atzinušas vairāk nekā 100 valstis. Serbija, Krievija, kā arī piecas ES dalībvalstis, tostarp Spānija, Kosovu nav atzinušas.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!