Foto: F64
Belgradas tiesa atzinusi, ka Serbijas parlamenta deputāts, kurš pārstāv valdošās partiju, atļāvies homoseksuāļus diskriminējošus izteikumus, trešdien pavēstīja geju tiesību aizstāvju organizācija.

"Tiesa nolēma, ka Dragans Markovičs ir pastrādājis nopietnu diskriminācijas aktu, un" brīdināja viņu no atkārtotu šādu pārkāpumu pieļaušanas, aģentūrai AFP pastāstīja organizācijas "Gay-Straight Alliance" (GSA) advokāts.

Tiesa nepiemēroja politiķim nedz cietumsodu, nedz sodanaudu, taču uzlika viņam par pienākumu segt tiesas izdevumus.

Augustā Markovičs paziņoja, ka ir noskaņots pret Belgradā plānoto geju un lesbiešu gājienu, "kur viņi vēlas parādīt to, kas ir slimība, kā kaut ko normālu".

Markoviča izteikumi izskanēja laikā, kad notika saspringti sagatavošanās darbi 2.oktobrī Belgradā plānotajam geju praidam, kas galu galā tika aizliegts drošības apsvērumu dēļ.

Kā ziņots, šī bija jau otrā reize trīs gadu laikā, kad ultranacionālistu apdraudējuma dēļ Serbijā aizliegts homoseksuālistu tiesību aizstāvju gājiens.

GSA paziņojumā teikts, ka organizācija ir apmierināta ar tiesas spriedumu un tiesu sistēmas ātro reakciju.

"Lietai ir stratēģiski svarīga nozīme, jo šīs ir pirmā reize, kad šāds spriedums pasludinātas politiķim," paziņoja GSA.

Pirmais geju praids Serbijas vēsturē notika 2001.gadā, bet to nācās pārtraukt huligānu uzbrukumu dēļ. 2009.gadā praidu atcēla tā rīkotāji, jo policija drošības apsvērumu dēļ neļāva doties gājienā pa pilsētas centru.

Nākamais praids notika tikai 2010.gadā, taču tā norisi aizēnoja policijas un ultranacionālistu sadursmes, kurās cieta vairāk nekā 150 cilvēki un pamatīgi tika izpostīts arī Belgradas centrs.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!