Foto: AFP/Scanpix

Serbijas premjerministrs Aleksandrs Vučičs paudis bažas, ka krīze Maķedonijā var izraisīt jaunu konfliktu Balkānu rietumos.

"Es pirmo reizi esmu drusku nobijies," viesojoties Briselē, žurnālistiem atzina Vučičs, kuram tika jautāts, vai viņš arī bažījas, ka Maķedonijas situācijas dēļ reģionā var izraisīties jauns karš.

"Es redzu un jūtu kaut ko, kas ir nepareizs Balkānu rietumos," viņš piebilda.

"Mums nav vajadzīgi nekādi dumpji, nekādas sacelšanās. Mums nevajag nekādu dzirksteli, kas aizdedzina, teiksim, Bosniju vai kādas citas Balkānu rietumu daļas, un mēs darīsim, ko spēsim, lai saglabātu visu reģionu ļoti mierīgu, un es domāju, ka mums būs Eiropas Savienības (ES) atbalsts šajā jautājumā," sacīja Vučičs.

Atrodoties Briselē, Vučičs tikās ar ES ārlietu ministriem, kas iesaistīti tā dēvētajā Serbijas draugu grupā.

Maķedonijā izraisījusies politiskā krīze, kas saasinājusi valsts ekonomiskās problēmas un, iespējams, atjaunojusi etnisko spriedzi ar albāņu minoritāti, kas veido apmēram ceturtdaļu no 2,1 miljona valsts iedzīvotāju. Albāņu nemieri 2001.gadā gandrīz noveda valsti pie pilsoņu kara.

Šomēnes 40 kilometru attālumā no galvaspilsētas bruņotās sadursmēs starp bruņotu albāņu grupējumu un Maķedonijas policiju tika nogalināti astoņi policisti un 14 iespējamie teroristi.

Apsūdzības par notikušo izvirzītas 30 cilvēkiem. Daži savukārt apsūdz premjerministru Nikolu Grujevski notikušā inscenēšanā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!