Serbijas premjerministrs Vojislavs Koštunica otrdien apsūdzēja ASV, norādot, ka tās aktīvi bloķē kompromisa vienošanos par Serbijas separātisko provinci Kosovu, kuras albāņu vairākums pieprasa neatkarību, raksta "Reuters". "Ik dienu pienāk ziņojumi no ASV, ka Kosova pēc 10.decembra kļūs neatkarīga, un tas musina Kosovas albāņus nemeklēt kompromisus un paļauties uz ASV solījumiem," ziņojumā norāda premjers.
Oficiālā ziņu aģentūra citē Koštunicas izteikumus, ka Vašingtonas "spēka politika" ir kā turpinājums NATO bombardēšanai Serbijā 1999.gadā, lai "izvietotu Kosovā savus spēkus un atņemtu Serbijai 15% no tās teritorijas". Paziņojums ir līdzīgs iepriekš izskanējušām Serbijas apsūdzībām, ka Amerikas vadītā NATO vēlas izveidot savu valsti Balkānos, Sebijas teritorijā. NATO šīs apsūdzības noliedz un apgalvo, ka tās iejaukšanās bija nepieciešama, lai pārtrauktu zvērības pret vietējiem iedzīvotājiem un serbu spēku veikto etnisko tīrīšanu.

Pagaidām nav bijušas nekādas pazīmes, ka Serbijas valdība būtu gatava pieņemt kompromisus Kosovas jautājumā. Tā paziņojusi, ka Kosovai jāpaliek tās teritorijai, un neatkarības piešķiršana šai provincei ir nepieņemama. ASV paziņojušas, ka sarunas tiks turpinātas līdz 10.decembrim, pēc tam tiks sperti tālāki soļi Kosovas neatkarības pasludināšanai.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!