Serbijas prezidenta vēlēšanas otrdien tika oficiāli atzītas par nenotikušām vēlētāju nepietiekamas aktivitātes dēļ svētdien rīkotajā vēlēšanu otrajā kārtā, kad nobalsoja 45,5 procenti no Serbijas 6,5 miljoniem vēlētāju.
Lai vēlēšanas atzītu par notikušām, tajās jāpiedalās vismaz 50 procentiem vēlētāju.

"Serbijas vēlēšanu komisija secināja, ka vēlētāju aktivitāte nebija pietiekama, un saskaņā ar likumu viss vēlēšanu process ir jāatkārto," paziņoja komisijas prezidents Radoslavs Bačevičs.

Otrajā vēlēšanu kārtā, kurā iekļuva Dienvidslāvijas prezidents Vojislavs Koštunica un prorietumnieciskais reformists Dienvidslāvijas vicepremjers Miroļubs Labuss, no aktīvajiem vēlētājiem 66 procenti balsoja par mēreno nacionālistu Koštunicu, bet viņa sāncensis ieguva 31 procentu balsu.

Koštunicas Serbijas Demokrātiskā partija (SDP) otrdien paziņoja, ka, pēc tās aprēķiniem, vēlēšanās piedalījies pietiekami liels skaits iedzīvotāju.

SDP gatavojas vērsties tiesā, jo partijai esot pierādījumi, ka Serbijas valdība izmantojusi vēlētāju sarakstus ar neīstiem vārdiem, tādējādi mākslīgi panākot, ka vēlētāju aktivitātes rādītāji ir pārāk zemi, lai vēlēšanas atzītu par notikušām.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!