Svētdien rīkotā Serbijas prezidenta vēlēšanu otrā kārta ir uzskatāma par nenotikušu vēlētāju nepietiekamas aktivitātes dēļ un ir jārīko vēlreiz, paziņoja vēlēšanu amatpersonas.
Saskaņā ar provizoriskiem datiem, vēlēšanu otrajā kārtā balsoja 45,5 procenti no Serbijas 6,5 miljoniem vēlētāju. Lai vēlēšanas atzītu par notikušām, tajās jāpiedalās vismaz 50 procentiem vēlētāju.

Dienvidslāvijas prezidents Vojislavs Koštunica, kurš ir viens no abiem kandidātiem otrajā kārtā, vainoja vēlēšanu neveiksmē aicinājumus tās boikotēt, kā arī slikti organizētu vēlētāju reģistrāciju un novecojušus vēlēšanu likumus.

No aktīvajiem vēlētājiem 66 procenti balsoja par Koštunicu, bet viņa sāncensis Dienvidslāvijas vicepremjers Miroļubs Labuss ieguva 31 procentu balsu.

Koštunica sacīja, ka ir "apmierināts" ar balsošanas rezultātiem par spīti "atklātam boikotam" no ultranacionālistu līdera Vojislava Šešeļa puses un "klusam boikotam" no Serbijas premjera Zorana Džindžiča puses.

Ultranacionālās Serbijas Radikālās partijas līderis Vojislavs Šešeļs, kas pirmajā kārtā 29.septembrī palika trešajā vietā, ir aicinājis savus piekritējus vēlēšanu otro kārtu boikotēt. Šešeļu atbalsta bijušais Dienvidslāvijas prezidents Slobodans Miloševičs, kuru par kara noziegumiem un genocīdu pašlaik tiesā ANO tribunāls Hāgā.

Koštunica paziņoja, ka Labusu atbalstošā Džindžiča valdība nav precizējusi vēlētāju reģistru un tāpēc desmitiem tūkstoši cilvēku nav varējuši nobalsot.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!