Foto: AFP/Scanpix
Uzaicinājumu kļūt par Eiropas Savienības kandidātvalsti piektdien tā arī nesaņēmusī Serbija turpinās eirointergāciju, taču par spīti spiedienam nekad neatzīs Kosovas neatkarību, paziņojis valsts prezidents Boriss Tadičs.

Tikmēr Serbijas parlamenta opozīcijas partijas piektdien pēc tam, kad kļuva zināms, ka valsts nesaņems Eiropas Savienības kandidātvalsts statusu, aicinājušas rīkot valstī ārkārtas vēlēšanas, informē aģentūra "RIA Novosti".

Tadičs īpašā paziņojumā valsts iedzīvotājiem norāda: "Mūsu politika Kosovā un Metohijā ir pretrunā ar mūsu mērķi kļūt par Eiropas Savienības dalībvalsti, jo ES ir valstis, kas ir atzinušas Kosovas neatkarību, un tās grib, lai Serbija arī to izdarītu tieši vai netieši. Serbija to nedarīs nekādā veidā."

Vienlaikus prezidents uzsvēra, ka Serbija turpinās eirointergrācijas politiku. "Serbija nevar un negrib atteikties no savas eiropeiskās nākotnes. Jebkurš cits risinājums atstātu tālas un ilglaicīgas sekas uz mūsu valsts iedzīvotājiem," norādīja Tadičs.

Neatkarīgi no tā, ka ES pašlaik piedzīvo ekonomiskas un politiskas grūtības, Serbija "pieder Eiropai kultūras, ekonomikas, politikas un drošības jomās", sacīja prezidents.

Savukārt Serbijas Progresīvā partija paziņoja, ka kandidātvalsts statusa neiegūšana ir valdošās Demokrātiskās partijas "politikas lūzums". "Pieļauju, ka premjerministram šodien vajadzētu pateikties prezidentam par izrādīto uzticību un atdot mandātu, bet prezidentam - atlaist parlamentu," norādīja partijas līderis Tomislavs Nikoličs.

Savukārt Liberāli demokrātiskās partijas līderis, bijušais premjerministrs Boļislavs Koštunica norādīja, ka valsts, neiegūstot ES kandidātvalsts statusu, neko nav zaudējusi. "Zaudējusi ir tikai vara, jo līdz ar kandidātvalsts statusa neiegūšanu ir beigusies postošā politika, kas balstīta uz apgalvojumu, ka alternatīvas ES nav," sacīja ekspremjers.

Liberāli demokrātiskā partija uzskata, ka ir pienācis brīdis mainīt politiku, kas "iedzinusi Serbiju strupceļā". Liberāldemokrāti aicina varas iestādes vai nu aicināt citus politiskos spēkus palīgā, lai atrisinātu radušās problēmas, vai arī izsludināt ārkārtas vēlēšanas.

Savukārt Serbijas Radikālās partijas aktīvisti piektdien Belgradā pie prezidenta pils sarīkoja protesta akciju "Serbija negrib Eiropas Savienībā". "Sliktāka par kandidātvalsts statusa saņemšanu var būt tikai šī lēmuma pārcelšana uz martu, jo līdz tam valdošā vara ar Borisu Tadiču priekšgalā izpildīs visas ES un ASV prasības un ļaus tā saucamajai Kosovas valstij iegūt valstiskuma atribūtus," paziņoja partijas priekšsēdētāja vietnieks Dragans Trodovičs.

Akcijas noslēgumā radikāļi sadedzināja Eiropas Savienības karogu.

Pretēji iepriekš gaidītajam, ES līderi, kas ceturtdien un piektdien pulcējās Briselē, neuzaicināja Serbiju kļūt par savienības kandidātvalsti. Lēmums atlikts uz gadu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!