Foto: AFP/Scanpix
Serbijas apelāciju tiesa ceturtdien apturēja prāvu pret astoņiem bijušajiem policijas virsniekiem, kas apsūdzēti par līdzdalību Srebrenicas slaktiņā.

Tiesa atzina par pamatotiem aizstāvības argumentus, ka apsūdzības ir nelikumīgas, jo tās izvirzītas, kad Serbija nebija iecēlusi virsprokuroru kara noziegumu lietās.

Tagad viss process jāsāk no paša sākuma, un tas var prasīt vismaz vairākus mēnešus, ja ne gadus.

Prāva sākās decembrī, un tā ir pirmā reize, kad Serbijas tiesā tiek izskatīta lieta, kas saistīta ar Srebrenicas slaktiņu.

1995. gadā serbu spēki pārņēma musulmaņu Srebrenicas anklāvu, kuru apsargāja viegli bruņotas nīderlandiešu vienības, kas neizrādīja nekādu pretestību. Vēlāk Srebrenicā tika noslepkavoti aptuveni 8000 musulmaņu vīriešu un zēnu.

Šis slaktiņš tiek uzskatīts par smagāko kara noziegumu, kas Eiropā pastrādāts kopš Otrā pasaules kara.

Visi astoņi apsūdzētie savulaik bija Bosnijas serbu policijas īpašo uzdevumu vienības "Jahorina" dalībnieki, kuri 1995. gada jūlijā piedalījās Bosnijas musulmaņu nogalināšanā Kravicas ciemā netālu no Srebrenicas. Tiek uzskatīts, ka tur tika noslepkavoti 1313 cilvēki.

Viens no apsūdzētajiem ir vienības komandieris Nedeļko Milidragovičs, kas pazīstams arī kā "Nedjo Miesnieks" un tiek apsūdzēts par komandas došanu uzsākt slaktiņu, kas ilga visu nakti. Kā teikts apsūdzības rakstā, viņš saviem padotajiem sacījis, ka "neviens nedrīkst tikt ārā dzīvs".

Sākotnējā apsūdzības rakstā bija arī norādīts, ka Milidragovičs no rīta personīgi ar pistoli piebeidzis tos, kas vēl izrādījuši kādas dzīvības pazīmes.

Neskatoties uz smagajām apsūdzībām, 2015. gadā visi astoņi aizdomās turamie tika atbrīvoti no apcietinājuma.

Šī prāva tika uzskatīta par būtisku apliecinājumu Belgradas gatavībai noslēgt rēķinus ar pagātnes noziegumiem un pilnā nopietnībā ķerties pie eirointegrācijas procesa.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!