Belgradā simtiem serbu ultranacionālistu, kas otrdien sapulcējās, lai protestētu pret ASV viceprezidenta Džo Baidena vizīti, pauda atbalstu ASV Republikāņu partijas kandidātam uz Baltā nama saimnieka krēslu Donaldam Trampam.

"Balsojiet par Trampu!" pie prezidenta pils skandēja protestētāji, kuri bija ģērbušies kreklos ar Trampa attēlu.

Baidens otrdien bija ieradies vienas dienas vizītē Belgradā un pēc tam devās uz Kosovu, aicinot abas valstis ieguldīt lielākus pūliņus attiecību normalizēšanā.

Kosovas sabiedrībā valda ļoti pozitīvs priekšstats par Vašingtonu, kura bauda pateicību par ieguldījumu Kosovas kara izbeigšanā.

Kosovas karš, kas ilga no 1998. līdz 1999. gadam, beidzās, kad pēc 11 nedēļas ilgas NATO bombardēšanas kampaņas Serbijas spēki pameta teritoriju. ASV atbalstīja šo uzlidojumu sākšanu.

Tikmēr Serbijas tautas atmiņā NATO bombardēšana joprojām atstājusi dziļas rētas.

Pārsvarā albāņu apdzīvotā Kosova par neatkarību vienpusēji paziņoja 2008. gadā - deviņus gadus pēc bombardēšanas. Serbija nekad nav atzinusi Kosovas neatkarību.

"Tramps ir alternatīva globalizācijai. Viņš iznīcinās vecos varas centrus Savienotajās Valstīs, un viņš ir Krievijas atbalstītājs," paziņoja serbu ultranacionālās Radikālās partijas līderis. Viņš aicināja serbu izcelsmes amerikāņus gaidāmajās ASV prezidenta vēlēšanās balsot par Trampu.

Baidens, kurš protestu laikā tikās ar valdības amatpersonām citā pilsētas daļā, izteica līdzjūtību serbiem, kuri zaudēja savus tuviniekus Kosovas kara laikā, tostarp NATO uzlidojumos.

Baidens ir pirmā augsta ranga ASV amatpersona, kas izteikusi šādu līdzjūtību.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!