Serbijas valdība ir sabrukuma robežas sakarā ar premjerministra Vojislava Koštuņicas un prezidenta Borisa Tadiča nesaskaņām par Kosovu un Belgradas ceļu uz Eiropas Savienību (ES).
Koštuņica uzstāj, lai Serbija par galveno mērķi izvirza cīņu par Kosovu, ceļu uz ES atstājot otrajā vietā. Viņa Serbijas Demokrātiskā partija (DSS) kopā ar opozīcijā esošajiem nacionālistiem ir izstrādājusi kopīgu rezolūciju attiecībā uz Kosovu, aicinot to vienbalsīgi apstiprināt parlamentā. Taču DSS koalīcijas partneri rezolūcijas izstrādāšanā nav piedalījušies.

Serbijas parlaments trešdien lems, vai nodot balsošanai opozīcijas ultranacionālistu Serbu radikālās partijas (SRS) iesniegto rezolūciju, kas aptur Serbijas tālākas sarunas par iestāšanos ES.

Rezolūcija, kurai atbalstu paudusi DSS un Slobodana Miloševiča Sociālistu partija, nosaka, ka sarunas par iestāšanos ES var turpināt tikai tādā gadījumā, ja ES atzīst Kosovu par daļu no Serbijas.

Taču rezolūciju neatbalsta Serbijas proeiropiskā nometne Tadiča vadībā. Prezidenta Demokrātiskajai partijai un reformistu partijai "G17 Plus" ministru kabinetā ir vairākums, bet parlamentā mazākums, ja DSS apvienojas ar opozīcijas nacionālistiem un sociālistiem.

"Šī rezolūcija pieprasa ES atzīt visu Serbiju. Tā kā ES nav iespējams, ka ES atbildēs uz šo prasību, tā tiks izmantota, lai sarautu sarunas par [Serbijas] iestāšanos," brīdināja Tadičs.

Viņš norādīja, ka jaunas koalīcijas iespēja ir ļoti reāla.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!