Foto: EPA/Scanpix/LETA

Serbijas, Ziemeļmaķedonijas un Albānijas vadītāji vienojušies par reģionālu robežkontroles iniciatīvu, kas pārdēvēta par "Atvērtajiem Balkāniem", raksta "Radio Brīvā Eiropa/Radio Brīvība" (RFE/RL).

Trīs valstu vadītāji trešdien tikās Skopjē. Viņi sanāksmē vienojās atcelt robežkontroli starp Serbiju, Ziemeļmaķedoniju un Albāniju no 2023. gada 1. janvāra, sacīja Serbijas prezidents Aleksandars Vučičs.

Savu piekrišanu šādai iniciatīvai trīs valstis deva jau 2019. gada oktobrī. Tās orģinālais nosaukums bija "Mazā Šengena". Toreiz valstu vadītāji izteicās, ka tā palīdzēs veicināt ekonomikas atjaunošanu un piesaistīt ārvalstu investīcijas. Trešdien valstu vadītāji lēma par iniciatīvas nosaukuma maiņu, tagad dēvējot to par "Atvērtajiem Balkāniem".

Priekšlikumu ir atbalstījušas Eiropas Savienība un ASV.

Vučičs iepriekš uzsvēra, ka iniciatīvas mērķis ir atvieglot dzīvi un uzlabot iesaistīto valstu pilsoņu dzīves līmeni. Serbijas prezidents norādīja, ka visas trīs valstis spēs sadarboties arī tādos jautājumos kā organizētās noziedzības kontrole, vienlaikus saglabājot savu neatkarību un suverenitāti.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!