Foto: EPA/LETA

Bosnija-Hercegovina atrodas izjukšanas fāzē, svētdien sacīja Bosnijas Serbu Republikas prezidents Milorads Dodiks, vienlaikus brīdinot, ka serbiem ir nepieņemama vēl lielāka valsts centralizācija, kas tiek pieprasīta, lai Bosnija varētu turpināt tuvināšanos Eiropas Savienībai.

"Bosnija ir sašķelta sabiedrība," intervijā, kas valsts televīzijā tika sniegta serbu autonomijas pasludināšanas 19.gadadienas sakarā, sacīja Dodiks.

"Bosnija atrodas izjukšanas fāzē, jo tā nav spējusi rast iekšējo vienprātību par to, kā tai vajadzētu izskatīties," norādīja prezidents. "Mums [serbiem] Bosnija ir soda vieta."

"Eiropai ir jāsaprot, kas šeit ir iespējams un kas šeit nav iespējams," turpināja Dodiks. "Ja jūs vēlaties mums atņemt varu un radīt vienotu, centralizētu valsti, tad - paldies, Eiropas Savienība -, (..) mēs nebūsim vienīgā valsts, kas nav dalībvalsts."

Bosnija un Hercegovina pēc 1992.-1995.gada pilsoņkara ir sadalīta divās autonomās sastāvdaļās - Serbu Republikā un Bosnijas un Hercegovinas Federācijā. Katrai no valsts autonomajām sastāvdaļām ir sava valdība, un Sarajevā izvietotās federālās institūcijas ir ļoti vājas.

Starptautiskā sabiedrība, galvenokārt ES vēlas, lai tiktu stiprinātas valsts centrālās institūcijas, lai tās spētu īstenot ES un NATO dalībai nepieciešamās reformas.

Agrāk veikto reformu rezultātā Bosnijai izdevās apvienot savus bruņotos spēkus, muitas dienestu un fiskālo sistēmu. Tomēr citām valsts institūcijām nepieciešamās reformas neglābjami nobloķējušas etniskās nesaskaņas musulmaņu un serbu starpā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!