Foto: EPA/LETA

Sešu Eiropas Savienības (ES) valstu regulatoru grupa ir iesniegusi prasību pret ASV interneta pakalpojumu sniedzēju "Google", lai mēģinātu piespiests to mainīt savu privātuma politiku, trešdien vēsta raidsabiedrība "Sky News".

Kopīgā rīcībā pret "Google" par to, ka kompānija neatcēla pagājušajā gadā ieviestās izmaiņas lietotāju privātuma politikā, vienojās Francijas, Lielbritānijas, Nīderlandes, Vācijas, Spānijas un Itālijas personu datu aizsardzības iestādes.

Ja regulatoriem izdosies panākt savu taisnību, "Google" draud naudassods vai darbības ierobežojumi visās 27 ES valstīs.

Pagājušajā gadā "Google" 60 dažādas privātuma politikas apvienoja universālā sistēmā visai pasaulei. Tikmēr Eiropas organizācijas norāda, ka jaunā politika neļauj lietotājam saprast, kāda informācija tiek saglabāta, kā tā tiek sasaistīta ar "Google" pakalpojumiem un cik ilgi kompānija informāciju patur.

Eiropas regulatori Francijas vadībā pieprasīja, lai ikvienam lietotājam būtu piejami viegli saprotami noteikumi par to, kāda informācija tiek vākta.

Jebkādam naudassodam būtu ierobežota finansiāla ietekme uz "Google", bet ES veiksmīga tiesiskā darbība varētu kaitēt kompānijas tēlam un bloķēt tās iespēju vākt datus, līdz tā nesāks risināt problēmu un nekliedēs regulatoru bažas, skaidro "Sky News".

"Google" dominē Eiropas internetā veikto meklējumu tirgū. Pētījuma rezultāti liecina, ka Eiropā caur "Google" tiek veikti 95% meklējumu, kamēr ASV tie ir aptuveni 65%.

Situācijā, kad kompānijas tiešsaistē iegūtos datus arvien vairāk spēj pārvērst peļņā, spriedze starp datu aizsardzības un tehnoloģiju organizācijām pieaug, skaidro "Sky News". Īpaši izteikti tas ir ES, kur ir stingri datu aizsardzības likumi un gandrīz katrā valstī ir datu aizsardzības iestāde.

Tomēr daudzi interneta lietotāji ir izrādījuši vēlmi piekāpties datu aizsardzības jautājumos apmaiņā pret ērtībām un jauniem tiešsaistes pakalpojumiem, ko piedāvā "Google" un citas tehnoloģiju kompānijas.

"Google" apgalvo, ka izveidojusi vienotu privātuma politiku vienkāršības labad, turklāt izmaiņas atbilstot Eiropas tiesību normām.

Tikmēr Vācijas datu aizsardzības komisārs Johanns Kaspers uzskata, ka "Google" privātuma politika ir neskaidra, aprakstā par "Google" tiesībām uz datiem vienā lapā desmitiem reižu pieminēts vārds "drīkst", uzsver komisārs.

"Daudzi lietotāji pat nezina, kas notiek ar viņu datiem, un varētu uztraukties, ka viņu privātā informācija tiek izmantota, lai radītu personības profilu," stāsta Kaspers.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!