Sešas ES dalībvalstis ceturtdien paziņoja par plānu pirms termiņa vienoties par Eiropas mēroga aresta orderi.
Spānijas, Francijas, Lielbritānijas, Beļģijas, Portugāles un Luksemburgas iekšlietu un tieslietu ministri divu dienu neformālā apspriedē Spānijas ziemeļu pilsētā Santjago de Kompostelā vienojušies veikt grozījumus likumdošanā par aresta orderi, lai tas stātos spēkā nākamā gada sākumā, sākotnēji plānotā 2004.gada vietā.

Spānijas tieslietu ministrs Anhels Asebess sacīja, ka dažas valstis varētu būt gatavas jau septembrī. Citas valsts vēl nav pievienojušas, jo tām jāpaveic sarežģītāki grozījumi likumdošanā vai pat konstitūcijā, viņš piebilda.

Eiropas aresta orderis paātrinās izdošanas procedūru, likvidējot pašreizējās formālās procedūras. Eiropas tieslietu komisārs Antonio Vitorino izteicies, ka noziedznieki tiks izdoti 90 dienu laikā.

Aresta orderis attieksies uz vairāk nekā 30 noziegumiem, kamēr Itālija vēlējās tā darbību ierobežot tikai ar dažiem smagākiem noziegumiem, piemēram, ar terorismu.

Ministri vienojušies koordinēt vīzu politiku, lai apkarotu nelegālo imigrāciju. Vienlaikus nolemts, ka Eiropas Komisijai jāizstrādā plāni Eiropas Vīzu bankai, lai apmainītos ar informāciju par piešķirtajām vīzām un noraidītiem pieteikumiem.

Galīgais mērķis ir noteikt galīgos kritērijus vīzu piešķiršanai, lai personas, kuru vīzu saņemšanas pieteikumi noraidīti vienā ES valstī, nevarētu iebraukt citā. "Lielākā daļa nelegālo imigrantu Eiropas Savienībā iekļūst legāli," izteikusies informēta persona Eiropas Komisijā. Ministri arīdzan vienojušies veikt pasākumus, lai izveidotu vienotu sistēmu politiskā patvēruma lūdzēju pirkstu nospiedumu noņemšanai. Tās mērķis it ieviest vienotu identifikācijas karti, lai novērstu patvēruma vienlaicīgas iegūšanas mēģinājumus vairākās valstīs. Ar nosaukumu "Eurodac" pazīstamā sistēma var tikt ieviesta 28.februārī, kad Francija atsauca tehniskos iebildumus.

Ministri apsprieda arī vienotas ES robežapsardzes izveidi.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!