Foto: Reuters/Scanpix

Dienvidkoreja pārtrauc Ziemeļkorejas raķetes atlūzu meklēšanu jūrā, kur tās iekrita pēc piektdien notikušā neveiksmīgā palaišanas mēģinājuma, vēsta raidsabiedrība BBC, atsaucoties uz Dienvidkorejas Aizsardzības ministrijas ziņoto.

Raķetes atlūzu meklēšanu, kurā piedalās militārās flotes kuģi un helikopteri, apgrūtina Dzeltenās jūras duļķainie ūdeņi, paziņojušas amatpersonas.

Raķetes atlūzas, kuras iekritušas jūrā uz rietumiem no Dienvidkorejas galvaspilsētas Seulas, meklēšanā piedalās vismaz 10 kuģi. "Neviena atlūza nav atrasta un meklēšana oficiāli tiks pārtraukta 17:00 [pēc vietējā laika]," aģentūra AFP citē Aizsardzības ministrijas pārstāvja teikto.

Atlūzas meklē arī Ķīnas, Ķīnas un ASV kuģi, informē Dienvidkorejas amatpersonas. Pēc ekspertu domām atlūzas palīdzētu uzzināt, kādas tehnoloģijas Ziemeļkoreja izmanto.

Jau vēstīts, ka Dienvidkorejas karaflote piektdien sāka operāciju Ziemeļkorejas raķetes atlūzu izcelšanai no ūdens. Dienvidkoreja nāca klajā ar šādu paziņojumu par spīti tam, ka Ziemeļkoreja pagājušajā nedēļā brīdināja neveikt šādu operāciju. 

Ziemeļkoreja piektdien palaida tāldarbības raķeti, taču tā sadalījās vairākās daļās un iekrita Dzeltenajā jūrā Dienvidkorejas piekrastē, un ASV un vairākas Āzijas valstis nosodīja šo raķetes startu kā reģiona drošību apdraudošu "provokatīvu" aktu, ziņoja Dienvidkorejas aģentūra "Yonhap".

Raķetes atlūzas iekritušas jūrā 190 līdz 200 kilometru uz rietumiem no Kunsanas ostas valsts ziemeļrietumos, aģentūrai "Yonhap" paziņoja Dienvidkorejas Aizsardzības ministrija. Raķete eksplodēja apmēram vienu vai divas minūtes pēc starta.

Ziemeļkoreja 16.martā paziņoja, ka plāno laikā no 12. līdz 16.aprīlim palaist tāldarbības raķeti, kas ievirzīs orbītā Zemes novērošanas satelītu. Palaist šo raķeti bija paredzēts, lai atzīmētu mirušā valsts dibinātāja Kima Ilsunga (Irsena) 100 gadu jubileju 15.aprīlī, lai gan ANO ir aizliegusi Ziemeļkorejas starpkontinentālo ballistisko raķešu startus.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!