Foto: EPA/LETA

Ziemeļkoreja ir gatava jaunam kodolizmēģinājumam un tas var notikt jebkurā brīdī, kad valsts līderi to vēlēsies, par Dienvidkorejas aizsardzības ministrijas ceturtdienas paziņojumu vēsta raidsabiedrība CNN.

To eksperti secinājuši izanalizējot Ziemeļkorejas kodolizmēģinājuma poligona ar satelītu uzņemtās fotogrāfijas.

Pagājušā mēnesī uzņemtās fotogrāfijās redzams, ka poligonā strādā rakšanas tehnika un no izraktā tuneļa izvesta liekā grunts lielos daudzumos.

"Spriežot pēc komerciālo satelītu uzņēmumos redzamajiem smilšu kalniem, mēs pieņemam, ka kodolizmēģinājumam nepieciešamās ierīces ir ievietotas šahtā. Tas nozīmē, ka kodolizmēģinājumu viņi [Ziemeļkoreja] var sākt jebkurā brīdī," paziņoja aizsardzības ministrijas pārstāvis.

Ziemeļkoreja gaida politisku lēmumu, kad un vai sākt izmēģinājumu, uzskata Dienvidkorejas aizsardzības ministrijā.

Jau vēstīts, ka ziņas par iespējamo kodolizmēģinājumu parādījās neilgi pēc Ziemeļkorejas paziņojuma par gatavību palaist raķeti ar satelītu. Raķetes "Unha-3" starts 13. aprīlī gan izrādījās neveiksmīgs un tā neilgi pēc pacelšanās iekrita jūrā. Daudzas valstis šo raķetes palaišanu uzskata par maskētu mēģinājumu radīt starpkontinentālo raķeti, kura spējīga nest kodolgalviņu.

Ziemeļkoreja par kodolvalsti sevi pasludināja 2005. gadā. 2005. un 2009. gadā Ziemeļkorejā notika pazemes kodolizmēģinājumi, kas izsauca starptautiskās sabiedrības protestus. ANO Drošības padome pieņēma virkni rezolūciju un sankciju, pieprasot Ziemeļkoreju pārtraukt savas kodolaktivitātes.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!