Foto: EPA/Scanpix/LETA

Ukrainas Luhanskas apgabala Severodoneckā, kuras lielāko daļu jau kontrolē okupanti un kuras apkārtnē iebrucēji pēdējās nedēļās koncentrējuši vislielāko militāro jaudu, ukraiņi joprojām turpina pretestību, piektdien ziņo Ukrainas Bruņoto spēku Ģenerālštābs.

Kā teikts Ģenerālštāba jaunākajā ziņojumā, kauja turpinās pilsētas centrālajā daļā.

Iebrucēji turpina apšaudīt Ukrainas spēku pozīcijas un civilo infrastruktūru Severodoncekā, Borovkā, Ustinovkā un Lisičanskā.

"Ienaidnieka kaujas aviācija veica triecienus netālu no Mirnadoļinas. Turklāt Metolkines un Bilohhorivkas rajonā pretinieks mēģināja doties uzbrukumā, cieta zaudējumus, atkāpās uz iepriekšējām pozīcijam. Severodoneckas centrālajā daļā turpinās kauja," teikts paziņojumā.

Savukārt Ukrainas aizsardzības ministra vietniece Hanna Maļara intervijā raidsabiedrībai "Sky News" ļāvusi noprast, ka Ukrainas spēki, iespējams, veic taktisku atkāpšanos no Severodoneckas.

"Sīvas cīņas turpinās, sevišķi Severodoneckā. Daļu pilsētas kontrolē Krievijas armija, bet mēs nevaram teikt, ka pilsēta ir pilnībā okupēta. Nē, tur joprojām notiek kaujas starp Ukrainas un Krievijas armijām," skaidro Maļara.

"Ukrainas bruņotie spēki izmanto atšķirīgu aizsardzības taktiku, lai pretotos Krievijas armijai. Krievijas armijai ir pārsvars karavīru skaita un ieroču ziņā, tāpēc Ukrainas spēkiem ir jāmanevrē un dažreiz tiem ir jāatkāpjas, lai pārgrupētos un atgūtu teritoriju," turpina ministra vietniece.

"Tāpēc viens no iespējamiem scenārijiem ir atkāpšanās, bet mēs vairāk par to nevaram runāt, jo tie ir militārie plāni un mēs tos varam atklāt tikai tad, kad operācija ir pabeigta," citē medijs.

Lielbritānijas Aizsardzības ministrija piektdien savā ikdienas ziņojumā secina, ka okupanti Ukrainas austrumos sākuši gūt taktiskus panākumus.

Okupanti kontrolē vairāk nekā 90% Luhanskas apgabala un, visticamāk, iegūs pilnu kontroli pār to tuvāko divu nedēļu laikā, ziņo britu izlūki. Krievija ir guvusi šos nesenos taktiskos panākumus ar ievērojamām resursu izmaksām un koncentrējot spēkus un apšaudes vienā kopējās kampaņas daļā.

Krievija nav spējusi ģenerēt manevrus vai kustību citās frontēs vai asīs, kas visas ir pārgājušas aizsardzībā.

Krievijas pilna mēroga iebrukums Ukrainā ar raķešu apšaudēm, uzlidojumiem un sauszemes spēku ienākšanu sākās agrā 24. februāra rītā. Kā vienu no iebrukuma mērķiem Krievija sākotnēji minēja Ukrainas "denacifikāciju".

Okupanti Ukrainā cietuši smagus zaudējumus un tiek apsūdzēti apzinātā civiliedzīvotāju nogalināšanā, kā arī par citiem kara noziegumiem. Okupantu zvērības masveidā sāka nākt gaismā pēc tam, kad ukraiņi viņus padzina no Kijivas apkārtnes, piemēram, Bučas.

Krievijas attieksmi pret ukraiņiem, tostarp nogalinot un veidojot filtrācijas nometnes, raksturo šis "fašisma manifests", ko publicēja Kremļa propagandas ziņu aģentūra "RIA Novosti".

Kopumā karš Ukrainā turpinās kopš 2014. gada, kad Krievija okupēja Krimas pussalu un aizsāka karu Ukrainas austrumos.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!