Brazīlijas Sanpaulu štats otrdien apsūdzēja Lielbritānijas un Nīderlandes grupu "Royal Dutch/Shell" par vismaz 156 cilvēku saindēšanu ar toksiskiem pesticīdiem tās rūpnīcas Paulinijas pilsētā apkārtnē.
Sanpaulu veselības uzraudzības aģentūras vadītāja Karvalju atzina par patiesu ziņojumu no Paulinijas pilsētas, ka vismaz 156 no 181 iedzīvotājiem, kas dzīvo "Shell Quimica" rūpnīcas tuvumā, asinīs atklāts "nepieņemams" daudzums vismaz viena metāla vai pesticīda. Hroniska saindēšanās atklāta 88 cilvēkiem, bet vēl 59 iedzīvotāji cieš no vairogdziedzeru un aknu audzējiem, teikts ziņojumā.

"Pienācis laiks kompānijai atzīt savas kļūmes un darīt to, kas nepieciešams," viņa uzsvēra. ""Shell" ir par to atbildīga - par vides un tās apkārtējo iedzīvotāju saindēšanu."

Tomēr kompānija noraidīja apsūdzības. "[Paulinijas] pilsētas domes sastādītais ziņojums ir bezatbildīgs un pretrunīgs, un mūsu pārbaudēs saindēšanās neuzrādās," ziņu aģentūrai uzsvēra "Shell Quimica" Latīņamerikas viceprezidente Marija Lusija Brasa Pineiru.

"Shell" apsūdzēja Paulinijas pilsētu zema atskaites punkta izmantošanā, lai novērtētu saindēšanos, salīdzinot ar Pasaules veselības organizācijas noteiktajām.

"Shell" 1994.gadā atzina, ka kompānija tās pesticīdu rūpnīcā Paulinijā piesārņojusi zemi un gruntsūdeni, pēc tam solot līdz vietas attīrīšanai nodrošināt iedzīvotājiem tīru dzeramo ūdeni, sociālo palīdzību un medicīniskās pārbaudes, taču noliedzot, ka piesārņojums ietekmējis iedzīvotājus.

Karvalju sacīja, ka štats ieteicis pārvietot rūpnīcas apkārtnes iedzīvotājus citur. "Mēs zinām, ka liela daļa šo produktu ir kancerogēni [vēzi izraisoši]. Tas nozīmē, ja situācija var pasliktināties," norādīja Karvalju.

Kompānijai "Shell" rūpnīca Paulinijā piederēja laika posmā no 1974. līdz 1995.gadam. Taču 1990.gadā kompānija bija spiesta pārtraukt pesticīdu "Aldrin", "Dieldrin" un "Endrin" ražošanu, kad Brazīlija tos aizliedza. ASV šos pesticīdus aizliedza jau septiņdesmitajos gados.

Tie ietilpst 12 noturīgo organisko piesārņotāju vidū, kuras ANO konferencē Stokholmā šī gada maijā gandrīz 130 valsts vienojās aizliegt. Par "netīro duci" iesauktās ķimikālijas neizzūdot saglabājas vidē vairāk nekā 100 gadus, līdz ar to iekļūstot pārtikas ķēdē.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!