Foto: AFP/Scanpix
Krievijas Sajānu-Šušenskas hidroelektrostacijā pagājušajā nedēļā notikušās avārijas laikā nav iedarbojušās automātiskās drošības sistēmas, otrdien paziņojis Krievijas Federālā tehnoloģiskās uzraudzības dienesta vadītājs Nikolajs Kutjins.

Viņš pastāstījis, ka hidroelektrostacijā ir vairākas aizsardzības sistēmas, kurām avārijas brīdī būtu bijis jānostrādā, taču tas nav noticis.
Atzinumus par avārijas cēloņiem dienesta speciālisti gatavojas izstrādāt līdz septembra beigām.

Vienlaikus Kutjins pieminējis, ka avārijā saskatāms arī cikvēkfaktors, norādot, ka "pret HES galveno inženieri tiks izvirzītas pretenzijas", vēsta radiostacija "Eho Moskvi".

Dienests gatavojas veikt arī ārpusplāna pārbaudes vairākos uzņēmumos, kas saistīti ar HES darbību, kā arī pārbaudīt, vai lejpus spēkstacijās atrodošās hidrotehniskās būves ir gatavas ārkārtējām situācijām.

Tiks pārbaudīta arī Sibīrijas apvienotās energosistēmas termoelektrostaciju gatavība 2009. - 2010.gada sezonai sakarā ar nepieciešamību kompensēt Sajānu-Šušenskas HES jaudas.

Kutjins pastāstījis, ka 2008.gadā Federālais tehnoloģiskās uzraudzības dienests pārbaudījis Sajānu-Šušenskas HES un nav atklājis nekādas nepilnības attiecībā uz turbīnu tehnisko stāvokli.

Pēc viņa teiktā, spēkstacijas vadība un personāls pirmajā diennaktī pēc avārijas bijuši dezorganizēti un nav spējuši operatīvi darboties. Vienlaikus viņš pateicies visiem Ārkārtējo situāciju ministrijas darbiniekiem, kuri piedalījušies glābšanas darbos.

Jau ziņots, ka avārija Sajānu-Šušenskas HES notika pagājušās pirmdienas rītā, kad tehniska bojājuma dēļ strauji applūda mašīnu zāle, kurā tobrīd atradās ap 100 strādnieku.

Saskaņā ar jaunākajiem datiem, avārijas upuru skaits sasniedzis 71, bet četri cilvēki vēl tiek uzskatīti par pazudušiem.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!