Foto: AFP/Scanpix/LETA

Krievijas spēki ir pametuši Kijivas apgabalu, taču aiz sevis viņi atstājuši salauztas dzīves, kas, visticamāk, nekad neatgriezīsies ierastajā ritmā. Lielbritānijas raidsabiedrība BBC publicējusi vairāku Krievijas karavīru izvarotu sieviešu liecības.

Viena no tām ir kāda 50 gadus veca sieviete, kura vēlējās palikt anonīma. Viņa dzīvo 70 kilometrus uz rietumiem no Kijivas. Bruņots Krievijas karavīrs viņas un vīra mājā ienācis 7. martā.

"[Karavīrs] aizveda mani uz kaimiņmāju, [draudot ar ieroci]. Viņš man pavēlēja: "Izģērbies vai es tevi nošaušu. Viņš turpināja man draudēt, ka nogalinās, ja neklausīšu viņa pavēlēm. Tad viņš sāka mani izvarot," citē BBC.

"Kamēr viņš mani izvaroja, ienāca vēl četri karavīri. Es domāju, ka es neizdzīvošu, taču viņi [izvarotāju] aizveda. Pēc tam es viņu vairs neesmu redzējusi," viņa sacīja.

Pēc atgriešanās mājās viņa konstatējusi, ka vīrs ir sašauts vēderā, turpina BBC.

"Viņš centās skriet man pakaļ, lai izglābtu, taču viņu sašāva," stāsta sieviete. Vīrs nomira divas dienas vēlāk, jo uz slimnīcu notiekošo kauju dēļ tikt nebija iespējams.

BBC raksta arī par kādu aptuveni 40 gadus vecu sievieti, kura tikusi izvarota un pēcāk nogalināta. Viņu Krievijas karavīri aizveduši uz kaimiņu māju, kura bijusi pamesta kopš kara sākuma.

Upures kaimiņiene Oksana BBC stāsta, ka citi Krievijas karavīri atraduši nogalināto sievieti un aprakuši. Nozieguma vietā uz spoguļa ar lūpukrāsu atstāts uzraksts "Nezināmu cilvēku izvarota, krievu karavīru aprakta".

Policija pēc dažām dienām līķi ekshumēja. Uz kailā ķermeņa atrasta griezta brūce kaklā.

Par vēl vienu upuri BBC uzzināja no Kijivas apgabala policijas priekšnieka Andrija Nebitova.

"9. martā vairāki Krievijas armijas karavīri ienāca mājā. Vīrs mēģināja aizstāvēt sievu un bērnu, tādēļ viņu pagalmā nošāva," BBC citē Nebitovu.

"Pēc tam divi karavīri vairākas reizes izvaroja sievu. [..] Viņi atgriezās trīs reizes, lai viņu izvarotu. [Karavīri] draudēja nodarīt pāri bērnam, ja viņa pretosies, [tāpēc] sieva pakļāvās."

Kad karavīri pametuši māju, viņi to nodedzinājuši, un nošāvuši ģimenes suņus, vēsta BBC.

Ukrainas parlamenta pilnvarotā cilvēktiesību jautājumos Ludmila Deņisova stāsta, ka policija savākusi vairākus nozieguma pierādījumus, kurus izmantošot starptautiskajā tiesā.

"[Krievijas] okupācijas laikā aptuveni 25 meitenes un sievietes vecumā no 14 līdz 24 tika sistemātiski izvarotas kādā pagrabā Bučā. Deviņas no viņām palika stāvoklī," stāsta Deņisova..

"Krievijas karavīri teica viņām, ka viņi izvaros [upurus] tiktāl, ka viņas vairs nekad nevēlēsies nekādus seksuālus kontaktus ar nevienu vīrieti. Tas viņas atturētu no ukraiņu bērnu ieņemšanas," citē BBC.

Tāpat Deņisova stāsta par gadījumu, kad 25 gadus vecas sievietes acu priekšā uz ielas izvarota viņas 16 gadus vecā māsa. "Tā notiks ar katru nacistu prostitūtu," esot klieguši varmākas.

Krievijas karavīru seksuālo noziegumu apmērus pagaidām noteikt nav iespējams, jo ne visi upuri ir gatavi stāstīt policijai par notikušo, skaidro Deņisova. Vairums upuru meklējot psiholoģisko atbalstu, taču lietas ierosināšanai ir jāliecina policijai.

Ukraina vēlas, lai tiktu izveidots speciāls ANO tribunāls, lai tajā par kara noziegumiem, tostarp izvarošanām, tiesātu Kremļa saimnieku Vladimiru Putinu, uzsver Deņisova.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!