Irākiešu kaujinieki, acīmredzot no sen apspiestā šiītu musulmaņu vairākuma, naktī uz piektdienu iesaistījušies kaujā ar Irākas prezidentam Sadamam Huseinam lojālajiem fedajīnu kaujiniekiem graustu rajonā Bagdādes austrumos, ziņo avoti ASV armijā.
"Sīva stundu ilga apšaude izcēlās īsi pēc pusnakts Sadama pilsētā," paziņoja "Reuters" korespondents Šons Magvairs.

Avoti armijā vēlāk sacīja, ka vietējie kaujinieki apšaudījuši fedajīnus Sadama pilsētā, kas ir plašs, lielākoties šiītu apdzīvots rajons Bagdādes ziemeļaustrumos. Šiītu vairākums bija apspiests ilgajā sunnītu musulmaņu valdīšanas laikā, ieskaitot pēdējās trīs desmitgades, kad pie varas atradās Sadams Huseins.

Magvairs ziņo, ka piektdien vairākās Bagdādes vietās turpinās izlaupīšana, divas dienas pēc tam, kad ASV spēki iegāja pilsētā un sabruka Sadama Huseina režīms. Taču viņš ziņo, ka daudzi pilsētas iedzīvotāji izskatoties dzīvespriecīgi.

Taču "Reuters" korespondents Haleds Jakubs Oveiss ziņo, ka sācies jaunas laupīšanas vilnis pilsētas rajonā, kuru nesen pametuši neirākiešu arābu kaujinieki. Aizdedzināta arī Tirdzniecības ministrijas ēka.

Britu spēku militārais pārstāvis aviācijas pulkvedis Als Lokvuds britu spēku galvenajā štābā Katarā noraidīja bažas par nekārtībām Bagdādē un citās Irākas pilsētās: "[Bagdādē] situācija stabilizējas. Ir bijuši daži nemieri, taču lielākā daļa Bagdādes tagad tiek kontrolēta." Uz jautājumu par laupīšanu viņš atbildēja: "Mēs to uzskatām par kaut ko, kas norimsies, kā tas ir noticis Basrā."

"Vietējās sabiedrības līderi acīmredzami tam tagad palīdz. Lielākā daļa Irākas iedzīvotāju vēlas redzēt zināmas kārtības un likuma atgriešanos, kur īpašumi un cilvēku dzīvības tiek aizsargātas, un mēs to veicināsim un darīsim, cik vien daudz varam," paziņoja Lokvuds.

Bagdādē "Reuters" operators Mutana Kahtans sacīja, ka kādā skolā bagāto rajonā Zajunā redzējis paštaisītas 40 pašnāvnieku spridzinātāju jostas, bet citā skolā redzējis lielu skaitu reaktīvo granātu.

ASV jūras kājnieki ir ļoti piesardzīgi pret iespējamiem pašnāvnieku uzbrukumiem pēc vairākiem jau notikušiem uzbrukumiem, no kuriem pēdējais bija ceturtdienas vakarā. Kāds virsnieks sacīja, ka viens ASV jūras kājnieks gājis bojā uzbrukumā, taču oficiālu datu par cietušajiem nav. Viens jūras kājnieku virsnieks, kurš nevēlējās atklāt savu vārdu, sacīja, ka viņa vīri ir ļoti nervozi par šādiem uzbrukumiem. "Viņi joprojām mums var uzbrukt, it īpaši kontrolpunktos," viņš sacīja.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!