Foto: Krievijas federālais sodu izpildes dienests Vladimiras apgabalā.

Pēc saindēšanas ar nervus paralizējošo vielu "Novičok" brīnumaini izdzīvojušais Aleksejs Navaļnijs pretēji starptautiskajām tiesībām, kuru jurisdikciju oficiāli atzīst Krievija, atrodas Vladimiras apgabala Pokrovas labošanas kolonijā Nr. 2, kur tiek spīdzināts. Viņa veselības stāvoklis ir ievērojami pasliktinājies, salīdzinot ar to, kāds tas bija, atgriežoties dzimtenē pēc ārstēšanās Vācijā. Ja netiks sniegta kvalificēta medicīniskā palīdzība, Navaļnijs var kļūt par invalīdu vai pat mirt. Taču viņam neviens nepalīdz un no kolonijas atbrīvot negrasās.

Ar izdevēja atļauju portālam "Delfi" ir ekskluzīvas tiesības latviešu valodā pārpublicēt neatkarīgā Krievijas medija "Republic.ru" (bijušais "Slon.ru") rakstus. Sadarbību uzsākām 2019. gadā. Titulbildē redzama Pokrovas pilsētas labošanas kolonija Nr. 2, Vladimiras apgabals. Foto: Krievijas federālais sodu izpildes dienests Vladimiras apgabalā. Raksts tapis 29. martā. Jāpiebilst, ka 31. martā ieslodzītais Navaļnijs pieteica badastreiku. 

Navaļnijs: "Reiz Mihails Hodorkovskis, nosēdējis cietumā desmit gadus, man sacīja: tur galvenais nesaslimt. Tevi neviens neārstēs. Ja saslimsi nopietni, mirsi.

Šo patiesību jums apliecinās jebkurš zeks, kas noteikti pievienos stāstu no paša pieredzes... Lūk, tagad šo patiesību iepazīstu arī pats.

Parādījās tāda nelāga lieta – ļoti sāka sāpēt mugura. Ne saliekties, ne iztaisnoties.

Tie, kas sekojuši līdzi manām tiesām, būs pamanījuši, ka es nekad nesēžu "akvārijā", stundām ilgi staigāju. Tas tādēļ, ka es varēju vai nu stāvēt, vai gulēt. Acīmredzot no mūžīgās sēdēšanas autozakos (transports ieslodzīto pārvietošanai) un "penāļos" nospiests nervs.

Es par to klusēju. Protams, nav patīkami, bet nav nāvējoši – izārstēs.

Taču neārstē. Kad mani etapēja, sāku satraukties un katru dienu rakstīju: hallo, ļoti sāp! Ielaidiet ārstu vai iedodiet zāles.

Nedod.

Nu jau ir grūti pat piecelties no gultas, ļoti sāp. Sūdzības pieņem, taču nerīkojas. Pirms nedēļas mani apskatīja slimnīcas ārste, viņa sāka dot pa divām ibuprofēna tabletēm, taču diagnozi es tā arī nezinu.

Tieši tāpat, kā to apraksta cilvēki, kam ir problēmas ar muguru, komplikācijas sasniegušas kāju un tās daļas zaudējušas jutību. Ja atbalstīšos uz labo kāju, vienkārši saļimšu. Tas nedaudz satrauc – pēdējā laikā tomēr esmu pieradis pie savas labās kājas. Negribētu no tās šķirties."

26. martā Alekseja Navaļnija "Facebook" lapā publicētā ieraksta tekstu viņš nodevis ar advokātu starpniecību, kas ar grūtībām panākuši tikšanos Pokrovas kolonijā – kaut nav likumīgi liegt cilvēkam tikties ar viņa aizstāvjiem. No advokātiem mēs arī uzzinājām, ka Aleksejs galu galā aizvests uz magnētisko rezonansi kādā civilajā slimnīcā, taču šī izmeklējuma rezultāti nevienam nav atklāti.

Lai turpinātu lasīt, iegādājies abonementu.

Lūdzu, uzgaidi!

Pielāgojam Tev piemērotāko abonēšanas piedāvājumu...

Loading...

Abonēšanas piedāvājums nav redzams? Lūdzu, izslēdz reklāmu bloķētāju vai pārlādē lapu.
Jautājumu gadījumā raksti konts@delfi.lv

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!