Foto: AFP/Scanpix

Krimas pilsētā Simferopolē piekauts 14 gadus vecs Krimas tatāru jaunietis, kā apgalvo viņa radinieki, puisim uzbrukts par to, ka pa telefonu runājis savā dzimtajā valodā, vēsta raidsabiedrības BBC Ukrainas dienests.

Incidents noticis 31. martā, kad jaunietis atgriezies no skolas, bet plašākai sabiedrībai par starpgadījumu kļuvis zināms tikai 9. aprīlī pēc pilsētas mikrorajona iedzīvotāju sanāksmes.

Jaunietim uzbrukušas divas personas. "Viņi teica, ka Krima ir Krievija, ka Krima nav Krimas tatāriem," stāsta skolnieka māte Asie Muždabaeva. "Jūs visus no šejienes vajag padzīt," teikuši uzbrucēji.

"Kad mans dēls teica, ka viņiem būtu jāizvēlas izteicieni, tad viņi iesita un nogāza viņu," stāsta cietušā māte.

Ārsti konstatējuši, ka jaunietim ir lauzts deguns un veica operāciju. 7. aprīlī viņš izrakstīts no slimnīcas. Vecāki ir vērsušies ar iesniegumu milicijā, bet mikrorajona iedzīvotāji ir sašutuši un pieprasa kārtības sargiem atrast vainīgos.

Vēstīts, ka Ukrainai piederošo Krimas pussalu, izmantojot nestabilo situāciju valstī, pēc starptautiski neatzīta referenduma anektēja Krievija, kuras karavīri pussalu kontrolēja jau no februāra beigām.

Krimas tatāriem, kuri ir pussalas pamatiedzīvotāji, par krievu varu ir sliktas atmiņas. PSRS diktatora Staļina valdīšanas laikā faktiski visi Krimas tatāri tika deportēti no savas dzimtās zemes. Atgriezties Krimā iespēja tiem sāka parādīties tikai 20. gadsimta astoņdesmitajos gados, kad jau tuvojās Padomju Savienības sabrukums.

Video: "Vice" pie Krimas tatāriem

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!