Simona Vīzentāla centrs pieprasījis diskvalificēt Malmes mēra Ilmāra Rēpalu nomināciju balvai "Pasaules mērs 2010", nosodot viņa izteikumus par pilsētas ebreju kopienu, vēsta laikraksts "The Local".

Pavisam 25 kandidātu vidū starptautiskajam titulam "Pasaules mērs 2010" izvirzīts arī Zviedrijas dienvidu pilsētas Malmes mērs Rēpalu, izpelnoties asu kritiku no Losandželosā bāzētās ASV ebreju organizācijas puses.

Atklātā vēstulē projekta "City Mayor" organizatoriem Simona Vīzentāla centra direktors starptautisko attiecību jautājumos Šimons Zāmuels atzīmējis, ka organizācija uzstāj, lai Rēpalu no sacensībām tiktu izslēgts "saistībā ar to, ko viņš teicis un darījis Malmes ebrejiem".

Zāmuels norādījis, ka Rēpalu nominācija ir pretrunā apbalvojuma atbalstītajām vērtībām - "sekmēt labas attiecības dažādu kopienu vidū, kam ir atšķirīga kultūras, rasu un sociālā pagātne".

Tālāk vēstulē citēti Malmes mēra komentāri saistībā ar laikrakstā "Skånska Dagbladet" pavasarī publicēto rakstu sēriju par pilsētas ebrejiem.

Zāmuels raksta, ka Rēpalu par ebreju stāvokli vainojis pašus ebrejus, norādot, ka kopiena neesot distancējusies no Izraēlas.

Centra izsūtītā vēstule atsaucas arī uz mēra sniegto interviju Lielbritānijas laikrakstam "Sunday Telegraph", kurā viņš noliedzis, ka ebreji piedzīvojuši uzbrukumus un pazemošanu, citējot arī viņa tālākos izteikumus, kuros Rēpalu pieļauj, ka kļuvis par "Izraēlas lobētas" nomelnošanas kampaņas upuri.

Centrs apgalvo, ka "mērs, kurš nespēj iestāties par visiem saviem pilsētniekiem, nevar būt par paraugu, un tam, ko Rēpalu ir teicis un darījis pret Zviedrijas ebrejiem, sevišķi Malmē, vajadzētu diskvalificēt viņa kandidatūru titulam "Pasaules mērs 2010"".

Savai aizstāvībai Rēpalu izteicies, ka "Skånska Dagbladet" apzināti sagrozījis viņa komentārus, apgalvojot, ka viņš personīgi nedomā, ka Malmes ebrejiem ir kāda saistība vai atbildība par Izraēlas un palestīniešu konfliktu Tuvajos Austrumos.

Pasaules mēra balva tiek ikgadēji pasniegta projekta "City Mayors" ietvaros, kas tika izveidots 2003.gadā. Iepriekš šo titulu ieguvuši Keiptaunas mērs Helēna Zille, Melburnas mērs Džons So un Atēnu vadītāja Dora Bakojanis.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!