Foto: Reuters/Scanpix

Vairāki simti cilvēku svētdien sapulcējušies uz demonstrāciju Briselē, lai paustu atbalstu Katalonijas neatkarības centieniem, nosodītu Eiropas Savienību (ES) un pieprasītu Spānijai atbrīvot aizturētos katalāņu līderus.

No amata atstādinātais Katalonijas premjerministrs Karless Pudždemons, kurš pašreiz uzturas Briselē, demonstrācijā nepiedalījās, bet klāt bija vairāki citi atstādinātās Katalonijas valdības locekļi, kā arī vairāki Eiropas Parlamenta (EP) deputāti.

"Demokrātija Spānijā ir ne tikai slima, tā ir praktiski mirusi," uzrunājot demonstrantus, sacīja EP deputāts Hoseps Marija Terrikabrass.

"Es uzskatu, ka ir absolūti šausmīgi, ka Eiropas institūcijas nesaprot, ka (..) nevar aplaudēt [Spānijas premjerministram Marjano] Rahojam un institūcijām Spānijā," viņš piebilda.

ES tika dibināta tāpēc, lai "nepieredzētu diktatūru un fašisma atgriešanos Eiropā," paziņoja atstādinātais Katalonijas veselības ministrs Antoni Komins, kurš ir viens no pieciem atstādinātajiem Katalonijas valdības locekļiem, kuri aizbēga uz Briseli.

Katalonijas valdība 1.oktobrī sarīkoja referendumu par reģiona neatkarību, lai gan tiesa bija atzinusi to par nekonstitucionālu.

Katalonijas reģionālais parlaments 27. oktobrī nobalsoja par neatkarības pasludināšanu no Spānijas. Drīz pēc tam Spānijas Senāts nobalsoja par tiešas pārvaldes atjaunošanu Katalonijā.

Spānijas premjers Marjano Rahojs atlaida Karlesa Pudždemona vadīto Katalonijas valdību un reģiona parlamentu, izsludinot jaunas reģionālās vēlēšanas 21. decembrī. Vairākiem bijušajiem Katalonijas valdības locekļiem izvirzītas apsūdzības par dumpi, musināšanu un sabiedrisko līdzekļu nepiemērotu izlietošanu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!