Foto: DELFI
Vairāki simti Lietuvas pensionāru otrdien pulcējās iepretī Seima ēkai Viļņā, protestējot pret valdības plāniem samazināt pensijas.

Uz akciju, kas sarīkota pēc opozicionārās Jaunās savienības iniciatīvas, bija ieradušies cilvēki arī no vairākām attālām pilsētām. Ap Seimu dežurēja prāvi policijas spēki, kārtības nodrošināšanā bija iesaistīta arī jātnieku policija. Pats Seims bija apjozts ar norobežojošu lenti, un mītiņa dalībniekiem netika atļauts piekļūt ēkai tiešā tuvumā.

Mītiņotāji izturējās trokšņaini, bet ļoti mierīgi. Pensionāri bija atnesuši līdzi kasti ar kartupeļiem, kāpostiem un makaroniem un uzrakstu "Cienasti Kubiļum dzimšanas dienā", jo Lietuvas premjeram Andrjum Kubiļum, kas Seimā atskaitījās par valdības darbu gada laikā, tieši 8.decembrī paliek 53 gadi. Citi plakāti aicināja aizraidīt pensijā arī pašu premjeru.

Protesta akcijas dalībnieki kaunināja valdību par pensiju samazināšanu. Viņiem pievienojās opozīcijas līderis Valentīns Mazuronis, solot darīt visu, lai aizstāvētu pensionāru intereses. "Neticiet, ja jums skaidro, ka nav citas izvēles, - valstī ir rezerves," viņš apgalvojis, solīdams pat "izstumt dažu labu no varas". "Varasvīri četras dienas apspriedušies, skaitījuši gumijas lodes, bet cilvēki atnākuši pastāstīt, kas viņiem sāp, - tas ir labi," klāstījis deputāts.

Savukārt Jaunās savienības līderis Artūrs Paulausks uzsvēris, ka valdība, samazinot pensijas, vērsusies pret vājākajiem sabiedrības locekļiem, kas ticējuši, ka viņu īpašums tiks aizsargāts. "Valdošie nesaprot, ka no tēva un mātes pensijām jāpārtiek arī bezdarbniekiem - [pensionāru] bērniem un mazbērniem," viņš secinājis. "Kubiļus valdība turpina palielināt nodokļu nastu, pilnībā nedomājot par to, ka cilvēkiem naudas vairs nav."

Pēc viņa teiktā, ja tauta netiks sadzirdēta, pēdējā iespēja būs rīkot referendumu par Seima atlaišanu. Paulausks aicinājis "visus deputātus, īpaši jaunos", būt solidāriem un nebalsot par pensiju un sociālo pabalstu samazināšanu.

Pirms aptuveni mēneša pensionāri rīkoja mītiņu pie prezidenta pils un nodeva prezidentei Daļai Grībauskaitei petīciju ar lūgumu nesamazināt pensijas, ko bija parakstījuši 60 000 cilvēku. Viņi uzsvēra, ka prezidenti uzskata par "savu pēdējo cerību".

Seims novembra beigās konceptuāli atbalstīja pagaidu likuma projektu par sociālo maksājumu pārrēķinu, kas paredz samazināt pensijas. Saskaņā ar šo likumprojektu vecuma pensijas atkarībā no to apmēriem paredzēts samazināt par 3,3% līdz 12,4%, visvairāk samazinot tās pensijas, kas sasniedz vismaz 1700 litus (347 latus).

Strādājošo pensionāru pensijas paredzēts samazināt atkarībā no saņemamās darba samaksas, piemēram, pensionāriem, kas nopelna mazāk par 200 litiem, pensija tiks samazināta par 2,5%, bet tiem, kuru darba samaksa pārsniedz 4200 litus, - par 70%.

Balsot par budžeta pieņemšanu Seims plāno 10.decembrī. Prezidente norādījusi, ka parakstīs budžetu, ja vien tas izpildīs dažus svarīgākos nosacījumus - nepalielināt nodokļus, netaupīt uz invalīdu un māmiņu rēķina un paredzēt samazināto vecuma pensiju kompensēšanu. Kubiļus savukārt solījis, ka Lietuvas valdība "ir gatava uzņemties saistības" pēc krīzes beigām atkal palielināt vecuma pensijas.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!