Foto: AFP/Scanpix

Simtiem bruņoti Brazīlijas policisti ar bruņotā transporta un helikopteru atbalstu svētdien iebrukuši divos Riodežaneiro graustu rajonos, lai atjaunotu kontroli pār šīm narkobandu pārvaldītajām teritorijām, vēsta raidsabiedrība BBC.

Vērienīgajā operācijā, kas piecos no rīta sākās divos pilsētas ziemeļu rajonos, piedalījās aptuveni 1500 policistu. Operācijā piedalījās arī specvienību kaujinieki un karavīri, kurus atbalstīja bruņots transports un helikopteri.

Sadalījušies grupās, policisti virzījās pa ielām, pārmeklējot mājas. Bruņotais transports ieņēma pozīcijas stratēģiski nozīmīgās vietās. Narkotirgotāju bandas lielākoties bija atkāpušās jau pirms iebrukuma, tāpēc policija saskārusies ar mazu pretestību.


Šīs teritorijas bija pazīstamas kā kreka un kokaīna tirdzniecības centri. Brazīlijas valdība mēģina ”attīrīt” bīstamākos valsts rajonus, gatavojoties 2014. gada Pasaules Kausam futbolā un 2016. gada Olimpiskajām spēlēm.

Šādi reidi ietilpst pirms dažiem gadiem ieviestajā politikā nostiprināt valsts varas klātbūtni graustu rajonos. Pēdējo gadu laikā līdzīgā veidā jau ir ieņemti aptuveni 20 graustu rajoni.

Iepriekš policijas stratēģija bija iebrukt rajonos, arestēt narkotiku tirgotājus un atstāt apkārtni. Daudzi valdības operācijas atbalsta, jo ir ieviesta valsts kontrole vietās, kur agrāk saimniekoja labi bruņotas bandas, bet citi sūdzas par policijas vardarbību un korupciju, vēsta BBC.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!