Foto: AFP/Scanpix
Vairāki simti žurnālistu pirmdien Serbijā protestēja pret mediju brīvības ierobežošanu un pieaugošo politisko spiedienu uz mediju darbu.

"Žurnālisti jau ilgu laiku pakļauti dažāda veida spiedienam un situācija ik dienu pasliktinās," demonstrācijā pie Serbijas valdības ēkas Belgradā norādīja kāda žurnāliste. "Mēs protestējam pret veidu, kā varasiestādes izturas pret medijiem," viņa piebilda, paskaidrojot, ka politiskā spiediena dēļ žurnālisti, kuri vēlas darīt savu darbu, tiek apvainoti vai pat atlaisti.

Pančevo, valsts ziemeļos, žurnālisti bija spiesti pievienoties valdošajai Serbijas Progresīvajai partijai, ja vēlējās saglabāt savu darbu, norāda Serbijas Neatkarīgā žurnālistu asociācija.

Kopš pirmajiem protestiem decembra sākumā Serbijas žurnālisti rīko demonstrācijas reizi divās nedēļās, pieprasot Serbijas aizsardzības ministra Bratislava Gašiča atkāpšanos, jo viņš atļāvies veltīt seksistiskus komentārus kādai žurnālistei.

Ministrs kādā preses pasākumā ieroču rūpnīcā pamanīja, kā kāda telekanāla TV B92 žurnāliste zemu pieliecās, lai nostādītu kameras labākajā pozīcijā, gaidot ministru. "Man patīk, kad šīs žurnālistes tik viegli metas uz ceļiem," izteicās Gašičs.

Viņa komentārs izpelnījās asu kritiku un nosodījumu, un Serbijas premjerministrs Aleksandrs Vučičs paziņoja, ka Gašičam būs jāatkāpjas no amata, tomēr tas joprojām nav noticis un izskatās, ka arī nenotiks.

Protesti ar lozungu "žurnālisti nemetas uz ceļiem", pirmdien notika arī citās Serbijas pilsētās, neskatoties uz mediju īpašnieku un vietējās policijas spiedienu. Demonstrācijās žurnālisti un redaktori arī pieprasīja, lai visi politiķi un valsts amatpersonas atturas no spiediena izdarīšanas, iebiedēšanas, šantāžas un mēģinājumiem ietekmēt žurnālistu darbu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!