Vairāki simti tūkstošu cilvēku svētdien devās Barselonas ielās, lai paustu atbalstu Katalonijas vienotībai ar Spāniju, vēsta raidsabiedrība BBC.

Gājiena mērķis bija atbalstīt Katalonijas palikšanu Spānijas sastāvā. Cilvēki devās ielās ar Spānijas un Katalonijas karogiem, saucot saukli: "Lai dzīvo Spānija!" Tāpat tika saukts, ka bijušo Katalonijas premjerministru Karlesu Pudždemonu vajag iesēdināt cietumā.

Mediji vēstīja, ka pasākumā piedalījās vairāk nekā 300 tūkstošu cilvēku, bet demonstrācijas organizatori - Katalonijas Pilsoniskā biedrība - paziņoja, ka gājiena dalībnieku skaits sasniedzis pat 1,1 miljonu.

Jau ziņots, ka Spānija apturēja Katalonijas autonomijas statusu pēc tam, kad tā paziņoja par neatkarību no Spānijas. Spānijas premjerministrs Mariano Rahojs piektdien paziņoja, ka Katalonijas reģionālais parlaments ir atlaists un katalāņu politiskie līderi ir atstādināti no amatiem. Viņš arī aicināja decembrī rīkot vietējās vēlēšanas.

Pagaidām premjerministra vietniecei Soraijai Saensai de Santamarijai uzdota Katalonijas pārvalde. Viņa pildīs Katalonijas premjera un viņa vietnieka pienākumus.

Konflikts Madrides un Barselonas starpā saasinājās, kad Katalonija paziņoja par referenduma rīkošanu šī gada rudenī. 1. oktobrī notikušajā tautas nobalsošanā piedalījās 43% katalāņu, no kuriem 90% atbalstīja reģiona neatkarību. Spānijas Konstitucionālā tiesa paziņoja, ka balsojums bijis nelikumīgs. Savukārt piektdien, 27. oktobrī, Katalonijas autonomijas parlaments nobalsoja par neatkarības pasludināšanu no Spānijas. Balsojumu boikotēja opozīcijas deputāti. Līdz ar to no 135 parlamenta deputātiem tajā piedalījās vien 82, no kuriem 70 jeb nedaudz vairāk nekā puse visu parlamenta deputātu neatkarības deklarāciju atbalstīja.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!