Foto: AFP/Scanpix
Piektdien aprit divi gadi kopš pret valdību vērstās sacelšanās sākuma Sīrijā, opozīcija vairākās pilsētās rīko protestu, bet varas iestādes ir pastiprinājušas drošības pasākumus galvaspilsētā un režīma spēku citadelē Damaskā, vēsta televīzijas kanāls "Al Jazeera".

Vairākās pilsētās notikušajos opozīcijas protestos izskanējuši aicinājumu par godu nemieru otrajai gadadienai pastiprināt uzbrukumus prezidenta Bašara al Asada režīma spēkiem.

Nemiernieku Brīvās Sīrijas armijas komandieris Salims Idriss aicināja turpināt cīņu līdz Asada "kriminālā režīma" gāšanai. Viņš arī aicināja valdības armijas karavīrus pievienoties nemierniekiem "cīņā par brīvību un demokrātiju". Līderis solīja turpināt grūto cīņu par spīti ieroču trūkumam.

Tieši šodien Briselē Eiropas Savienības (ES) līderi noraidīja Francijas un Lielbritānijas ierosinājumu atcelt ieroču embargo un piegādāt nemierniekiem bruņojumu. ES izteica bažas, ka tas varētu palielināt vardarbību, izraisīt bruņošanās sacensību un vēl vairāk destabilizēt reģionu.

Sīrijā aizliegtās Musulmaņu brālības biedri konferencē Turcijā aicināja atbalstītājus, atzīmējot nemieru otro gadadienu, iesaistīties "rīcības nedēļā", neprecizējot, kādas tieši ir paredzētās aktivitātes.

Tikmēr aktīvisti no Damaskas ziņo, ka karavīri galvaspilsētā ir pastiprinājuši patruļas un drošības pārbaudes.

Sacelšanās sākās ar pret valdību vērstiem protestiem 2011. gada 15. martā. Situācija strauji saasinājās, kad dienvidu pilsētas Deras iedzīvotāji izgāja ielās pēc tam, kad drošības spēki arestēja jauniešu, kuri uz sienas bija uzrakstījuši pret valdošo režīmu vērstu saukli.

Protesti, kurus režīmā spēki centās apspiest ar brutālu spēku un ieročiem, drīz pārauga pilsoņi karā, kurš jau ir prasījis 70 000 cilvēku dzīvības. Miljons sīriešu ir devušies bēgļu gaitās uz kaimiņvalstīm, bet aptuveni 2,5 miljoni meklē patvērumu valsts iekšienē.

Kopš sacelšanās sākuma ANO Drošības padome ir mēģinājusi atrast veidus, kā atrisināt konfliktu. Tomēr pieņemt stingras sankcijas pret Asada režīmu Drošības padomei tā arī nav izdevies, jo jau trīs reizes ANO rezolūcijas Sīrijas jautājumos bloķēja Krievija un Ķīna. Pēc sava piedāvātā miera plāna izgāšanās, kurš paredzēja vardarbības pārtraukšanu un sarunu sākšanu starp opozīciju un valdību, savu amatu pameta  ANO un Arābu līgas īpašais sūtnis Sīrijas jautājumos Kofi Annans.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!