Foto: AP/Scanpix

Kara plosīto Sīriju pametušo cilvēku skaits ir sasniedzis miljonu, radot grūtības Sīrijas kaimiņvalstīm, trešdien ziņo ANO Bēgļu aģentūra (UNHCR). Aptuveni puse bēgļu ir bērni, teikts UNHCR izplatītājā paziņojumā.

"Miljons cilvēku ir devušies prom, vēl miljoni pārvietoti valsts iekšienē un tūkstošiem cilvēku katru dienu turpina šķērsot robežu, Sīrija pa spirāli tuvojas pilna mēroga katastrofai," paziņojumā raksta ANO augstais komisārs bēgļu jautājumos Antonio Guterrešs.

Komisārs norāda, ka aģentūra dara visu iespējamo, lai palīdzētu, bet starptautiskā palīdzības kapacitāte ir draudīgi pārslogota. "Šī traģēdija ir jāpārtrauc," teic Guterrešs.

Sīrieši valsti sāka pamest gandrīz pirms diviem gadiem, kad sākās sacelšanās pret valdošo prezidenta Bašara al Asada režīmu. Kopš tā laika nemieri ir pārvērtušies nežēlīgā cīņā, bruņotiem nemierniekiem karojot ar valdības karaspēku un režīmam lojāliem spēkiem. Konflikts arvien vairāk ir ievirzījies sektantiskā gultnē, sunnītu vairākumam vēršoties pret prezidenta pārstāvēto alavītu sektu. Tāpat valstī darbojas radikālo islāmistu grupējumi. Līdz šim karā ir nogalināti aptuveni 70 000 cilvēku.

Bēgļu straume dramatiski pieaugusi 2013. gada sākumā. Kopš janvāra valsti pametuši vairāk nekā 400 000 cilvēku, norāda UNHCR. Viņi ierodas traumēti, bez mantām un zaudējuši ģimenes locekļus.

Lielākā daļa bēgļu ir ieradušies Libānā, Jordānijā, Turcijā, Irākā un Ēģiptē, neliela daļa patvērumu raduši Ziemeļāfrikā un Eiropā. Mazā Libāna, kas atrodas vistuvāk Sīrijas galvaspilsētai Damaskai, ir uzņēmusi lielāko bēgļu daudzumu.

Konfliktam, kurš izraisa ciešanas un humāno katastrofu, pagaidām nav izdevies rast risinājumu. Kamēr Krievija un Irāna atbalsta savu tradicionālo sabiedroto Asadu, ASV un Persijas līča musulmaņu valstis nostājas opozīcijas pusē.

 Sīrijas konflikts turpinās kopš 2011. gada marta. Tautas sacelšanās pret valdošos iekārtu pāraugusi bruņotā nemiernieku un prezidenta Bašara al Asada režīma cīņā. Saskaņā ar ANO aplēsēm, konfliktā bojā gājuši ir aotuveni  70 000 cilvēku.

Kopš sacelšanās sākuma ANO Drošības padome ir mēģinājusi atrast veidus, kā atrisināt konfliktu. Tomēr pieņemt stingras sankcijas pret Asada režīmu Drošības padomei tā arī nav izdevies, jo jau trīs reizes ANO rezolūcijas Sīrijas jautājumos bloķēja Krievija un Ķīna. Pēc sava piedāvātā miera plāna izgāšanās, kurš paredzēja vardarbības pārtraukšanu un sarunu sākšanu starp opozīciju un valdību, savu amatu pameta  ANO un Arābu līgas īpašais sūtnis Sīrijas jautājumos Kofi Annans.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!