Pie kara plosītās Sīrijas pilsētas Homsas avarējis Krievijas militārais helikopters Mi-28N "Nakts mednieks", atsaucoties uz Krievijas Aizsardzības ministrijas paziņojumu, vēsta aģentūra "Interfax".

Divi apkalpes locekļi ir gājuši bojā. Ministrija apgalvo, ka lidaparāts nav notriekts. Pilotu ķermeņi ir atrasti un nogādāti uz Krievijas aviācijas bāzi Hmejmimā.

"Saskaņā ar ziņojumu no avārijas vietas, uguns iedarbības uz helikopteru nebija," teikts ministrijas paziņojumā.

Faktiski visu Homsas pilētu kontrolē Asadam lojālie spēki, taču uz ziemeļiem no pilsētas ir teritorijas, kuras atrodas aplenktu nemiernieku karotāju rokās, liecina konflikta kartes.

M-28N "Nakts mednieks" ir moderns uzbrukuma helikopters, kas izmantojams pret tankiem un bruņotām automašīnām, un cita veida transportu un kājniekiem, kā arī lēniem gaisa mērķiem. MI-28N paredzēts izmantošanai visos laika apstākļos un jebkurā diennakts stundā.

Krievija sniedz militāro atbalstu prezidenta Bašara al Asada spēkiem. Pērnā gada septembrī Krievija Sīrijā sāka gaisa kampaņu režīma atbalstam. Cik liels ir Krievijas atbalsts Asada spēkiem uz sauszemes, oficiāli nav zināms. Taču Krievijas kaujas helikopteru plaša izmantošana ir novērota jau iepriekš.

Sīrijā karš notiek kopš 2011. gada, kad pret autoritārā prezidenta Bašara al Asada režīmu vērsti tautas protesti pārauga vardarbībā, drošības spēkiem cenšoties tos pārtraukt ar spēku.

Tagad konflikts ir izvērties kompleksā vairāku fronšu karā starp Krievijas atbalstīto režīmu, džihādistiem, nemierniekiem, kas vēlas Asada gāšanu, kurdiem un ASV vadīto koalīciju, kas rīko gaisa triecienus pret grupējuma "Daesh" ("Islāma valsts") pozīcijām.

Vairāk nekā 250 000 cilvēku karā ir gājuši bojā un miljons ievainoti. 11 miljoni pametuši savas mājas, no tiem vairāk nekā četri miljoni devušies uz ārzemēm.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!