Foto: Itar-Tass/Scanpix

Pilsoņu kara pārņemtajā Sīrijā avarējis Krievijas helikopters Mi-24, kā rezultātā abi kaujas lidaparāta piloti gājuši bojā, ziņo aģentūra "RIA Novosti".

Katastrofa notikusi jau svētdien 15 kilometru attālumā no Hamas lidostas, trešdien paziņoja Krievijas Aizsardzības ministrija. Negadījuma iemesls bijušas tehniskas problēmas, apgalvo iestāde.

Avārijā izdzīvojis Mi-24 bortinženieris. Viņš palīdzības sniegšanai nogādāts uz Krievijas izmantoto aviobāzi Hmeimimā.

Zināms, ka Mi-24 helikopterus, kas var veikt gan kaujas uzdevumus, gan pārvietot nelielas karavīru grupas, Krievija Sīrijā izmanto vismaz kopš oficiālās iesaistīšanās konfliktā prezidenta Bašara al Asada pusē.

Helikoptera avārija notikusi laikā, kad Krievijas prezidents Vladimirs Putins jau ir izziņojis "nozīmīgas daļas" Krievijas karaspēka izvešanu no Sīrijas. Krievija pirms tam par karaspēka izvešanu no Sīrijas paziņoja gan 2016. gada martā, gan 2017. gada janvārī, taču reāli Krievijas karadarbība Sīrijā turpinājās.

Savukārt 2017. gada nogalē, jau pēc paziņojuma par karaspēka izvešanu, Krievija paziņoja par plāniem paplašināt savas karabāzes Sīrijā.

Putina negaidītā vizīte Sīrijā un paziņojums par daļēju karaspēka izvešanu izskanēja laikā, kad Putins bija atklājis lēmumu atkārtoti kandidēt uz prezidenta krēslu šogad gaidāmajās vēlēšanās.

Tajā pašā dienā, kad Putins atklāja savus kandidēšanas plānus, Kremlis apgalvoja, ka teroristu grupējums "Daesh" Sīrijā ir pilnīgi sakauts.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!