Foto: AFP/Scanpix/LETA

Džihādistu grupējums "Daesh" ("Islāma valsts") un citu Sīrijas pilsoņkara pušu karotāji izmanto Covid-19 pandēmiju, lai aktivizētu uzbrukumus civilistiem, piektdien brīdināja ANO cilvēktiesību augstā komisāre Mičela Bačeleta, situāciju raksturojot kā "bumbu ar laika degli".

"Mēs katru dienu saņemam ziņojumus par mērķtiecīgu nogalināšanu un bombardēšanu no viena valsts gala līdz otram, daudziem šādiem uzbrukumiem notiekot apdzīvotos apvidos," sacīja komisāre.

"Dažādas Sīrijas konflikta puses, šķiet, saredz globālo fokusēšanos uz Covid-19 pandēmiju kā iespēju pārgrupēties un vērst vardarbību pret iedzīvotājiem," sacīja Bačeleta, bažas īpaši paužot par uzbrukumiem, par kuriem atbildību uzņēmušies "Daesh" džihādisti.

"Situācija, kas kļūst arvien smagāka, ir bumba ar laika degli, ko nedrīkst ignorēt," brīdināja komisāre.

Aprīlī Sīrijā uzbrukumos, kuros izmantoti pašdarināti spridzekļi, dzīvību zaudējuši vismaz 35 civilisti, liecina ANO cilvēktiesību biroja aplēses. Martā dokumentēti septiņi šādi nāves gadījumi.

Kopš marta sākuma Sīrijā notikuši 33 uzbrukumi ar pašdarinātu spridzekļu izmantošanu. 26 no tiem dzīvojamajās zonās, bet septiņi tirgos.

Teju visi šāda veida uzbrukumi notikuši valsts ziemeļos un austrumos - teritorijās, kas atrodas Turcijas armijas un tās sabiedroto vai kurdu spēku kontrolē.

Komisāre īpaši atgādināja par mīnēta auto sprādzienu 28. aprīlī Turcijas armijas kontrolētajā Afrīnā, Sīrijas ziemeļos, kurā dzīvību zaudēja 51 cilvēks, arī vismaz 29 civilisti.

"Ja pašreizējie pārkāpumu un ļaunprātību modeļi turpinās izplatīties un tiks pieredzēta to eskalācija, pastāv risks, ka valsts nokļūs vēl vienā ekstrēmas un plašas vardarbības spirālē - vardarbības, ko nesodīti veic visas konflikta puses," viņa brīdināja.

Bačeleta atbalstīja ANO ģenerālsekretāra Antoniu Gutērreša aicinājumu uz globālu pamieru pandēmijas laikā, kā arī mudināja visas Sīrijas konflikta puses atsaukties šim aicinājumam.

"Es mudinu visus tos, kas turpina cīnīties, nogalināt un spiež daudz cietušos un izmisušos sīriešu pamest mājas - apstājaties un dodiet mieram iespēju."

Sīrijas pilsoņkarš aizsākās 2011. gadā, un konflikts pakāpeniski sadrumstalojās daudzās frontēs starp kurdu spēkiem, mērenajiem un radikālajiem sunnītu nemierniekiem, valdības karaspēku un tai lojāliem paramilitāriem formējumiem. Ar atbalstu atšķirīgiem grupējumiem iesaistījušās arī vairākas ārvalstis.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!