Foto: AFP/Scanpix/LETA

Sīrijā daudzi domā, ka stāsti par migrantu nāvi, grūtībām un iesprūšanu uz Baltkrievijas robežas ar Eiropas Savienību (ES) ir Damaskas režīma izplatītas viltus ziņas, lai atturētu iedzīvotājus no došanās prom, intervijā "Radio Svoboda" Baltkrievijas dienestam atklāja kāds sīriešu migrants.

Kopš 2021. gada vasaras Baltkrievijas ES kaimiņvalstis piedzīvo strauju trešo valstu migrantu pieplūdumu, kas nelegāli cenšas šķērsot robežu no Baltkrievijas puses. Eiropā uzskata, ka tā ir apzināta Alaksandra Lukašenko režīma organizēta hibrīdagresija, ko pavada arī provokācijas.

Latvijas, Lietuvas un Polijas robežsargu novērojumi liecina, ka robežšķērsošanu organizē Baltkrievijas amatpersonas, dažkārt migrantus pāri robežai stumjot ar spēku un neļaujot tiem doties atpakaļ, kā rezultātā migrantu grupas spiestas ilgstoši uzturēties joslā starp abām robežām.

"Radio Svoboda" intervēja kādu 50 gadus vecu sīrieti, kurš caur Baltkrieviju centās iekļūt ES. Viņš ceļā devies viens pats, sievu un divus nepilngadīgus bērnus pagaidām atstājot Sīrijā.

"Informācija par to, ka var viegli nokļūt Eiropā caur Baltkrieviju, sāka parādīties sociālajos tīklos pirms diviem trim mēnešiem, bet tad es vēl nezināju, ka tas nav droši. Legāli braukt uz Eiropu mēs nevaram, jo mums nedod vīzas," viņš skaidro.

Taču Sīrijas tūrfirmas sākušas piedāvāt lidojumus uz Baltkrieviju. 10 dienu laikā pēc vēršanās firmā bija gatavi visi dokumenti – vīza, uzaicinājums, apdrošināšana –, stāsta sīrietis. Par visiem pakalpojumiem un aviobiļeti viņš samaksājis trīs tūkstošus dolāru. Cenas gan ir atšķirīgas – kāds lidmašīnā iepazīts sīrietis viņam stāstījis, ka samaksājis sešus tūkstošus dolāru.

Lēmumu emigrēt sīrietis skaidro ar smagajiem ekonomiskajiem apstākļiem un vēlmi dzīvot zemē, kur nenotiek karadarbība. Kā skolotājs algā viņš saņēmis 40 dolārus mēnesī, bet pēc darba ar savu auto piestrādājis par taksistu, nopelnot vēl aptuveni 75 dolārus. Taču ar to esot daudz par maz, lai uzturētu ģimeni Sīrijā.

Braucienam uz Baltkrieviju nauda iegūta, pārdodot sievas dārglietas. "Lai apmaksātu braucienu, citi pārdod mašīnas, kāds dzīvokli, zemes gabalus," viņš skaidro.

Tūrfirmā solīts, ka viņš bez problēmām nokļūs ES, taču jau Minskas lidostā pretēji solītajam neviens viņu neesot sagaidījis. Tad viņš patstāvīgi devies uz Grodņu un apmeties viesnīcā. Tur sastapis citus sīriešus, kuri jau bija neveiksmīgi mēģinājuši šķērsot robežu.

Tautieši atklājuši, ka vieni bez pavadoņiem klīduši pa mežu, saluši, daži samērcējušies purvā. Kad beidzies ūdens un pārtika, kā arī tālruņu akumulatori, viņi atgriezušies pilsētā, lai plānoto nākamo mēģinājumu.

Savukārt lidmašīnā iepazītajam 70 gadus vecajam sīrietim tūrisma aģents devis norādes ar taksometru braukt uz noteiktu punktu netālu no robežas Grodņas apgabalā. Viņam solīts, ka tur viņu sagaidīs. Kungu gados grūtības nav biedējušas, jo viņa dēls jau iepriekš esot veiksmīgi nokļuvis Vācijā. Par viņa turpmākajiem panākumiem intervētajam vīrietim informācijas nav.

Uzklausot citu sīriešu stāstus par neveiksmīgajiem mēģinājumiem šķērsot robežu, viņš nolēmis neriskēt ar dzīvību un veselību, bet atgriezties mājās. "Jo es sevi cienu," viņš norāda.

Uz jautājumu, vai tiešām Sīrijā neviens nav dzirdējis par vismaz vairāku migrantu nāvi pierobežā, par neitrālajā joslā iestrēgušajām cilvēku grupām un citām grūtībām, vīrietis atbild, ka Sīrijā daudzi tās uzskata par viltus ziņām, ko rada Damaskas valdības propaganda, cenšoties novērst cilvēku aizceļošanu.

"Es zinu daudzus, kas vēl grasās lidot uz šejieni. Es atgriezīšos mājās un mēģināšu viņus atrunāt, pastāstīšu, kas notiek patiesībā," viņš apgalvo.

Baltkrievijā viņš nav vēlējies palikt, taču izlidošanu kavējušas grūtības pašam saprast, kā var pagarināt vīzu, kā pierakstīties Covid-19 testam un bija jāsavāc nauda biļetei. Uz raksta publicēšanas brīdi "Radio Svoboda" baltkrievu vietnē 11. oktobrī vīrietim būtu jābūt izlidojušam no Minskas, lai ar pārsēšanos Dubajā un Beirūtā atgrieztos Damaskā, raksta portāls.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!